ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hulthéns krav till Ask: Hårdare straff

Fredrik Beckman · 22 Okt 2013
Uppdaterad 23 Okt 2013

Kommunstyrelsen träffar justitieminister Beatrice Ask idag. Anneli Hultén (s) har ett tydligt krav: Hårdare straff för grova vapenbrott. Socialarbetare som Metro talat med ser andra behov för att lösa problemen med gängkriminaliteten.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Hulthén (S), ordförande för kommunstyrelsen i Göteborg och  justitieminister Beatrice Ask (M).
Anneli Hulthén (S), ordförande för kommunstyrelsen i Göteborg och  justitieminister Beatrice Ask (M).Foto: Björn Larsson Rosvall och Jonas Ekströmer/TT

I dag träffar kommunstyrelsen i Göteborg Beatrice Ask (M) och rikspolischefen Bengt Svensson. Anledningen är de 50 skjutningarna den senaste tiden, med flera dödsfall och skadade i spåren av gängkonflikterna i Göteborg.

Det är kommunstyrelsen som kallat till mötet.

– Vi hoppas få ut att vi kan minska antalet skjutningar både i Göteborg och nationellt. Vi har ett extremt konkret problem. Det måste man sägas. Det finns så mycket vapen i omlopp. Vi måste minska antalet illegala vapen som finns, säger Anneli Hulthén (S), ordförande.

Hon tycker inte att skjutningarna längre är ett problem som går att lösa lokalt.

– Vi behöver också den nationella nivån. En skärpt vapenlagstiftning gällande illegala vapen. Vi måste också se över vilka möjligheter vi har att stoppa vid gränsen.

Metro har ringt runt till ett antal fältarbetare och andra personer inom social resurs i olika områden av stan. Där menar man att det är bättre att angripa problemet från ett annat håll än just genom strängare straff. Det finns en entydig bild om en vilja att göra mer tidigare.

– Från samhällets sida handlar det om att stötta föräldrar väldigt tidigt. Och att samhället arbetar med skolan och hjälper till att se andra värdemöjligheter än 123, abc, säger John-Gilbert Larsson, ungdomssamordnare för Radar 72, en ungdomssatsning i Östra Göteborg:

– Lärarna skriker efter mer lärotid. Istället gör att administrera. Man kanske ska lyssna mer på det än att prata om betyg i trean.

Kia Wikenfors är arbetsledare för socialsekreterare i samverkan med polisen. Hon träffar ungdomar i hela Göteborg i sitt arbete.

– Det är väl bra om man skärpa straffen för vapenbrott. Men man behöver tänka på fler fronter. Många av dem som ingår i de organiserade gängen har varit kända av polis och socialtjänst tidigare. Man kunde ha gjort mer tidigare, säger hon.

­– Det finns mycket kunskap, men vi måste dra åt samma håll och samverka. Hela samhället, allt från skolan till fotbollsklubbar, polisen och social resurs. Det finns många positiva krafter, vi måste bara arbeta åt samma håll.

Det är inte första gången gången Göteborgs politiker går ut och kräver aktion av staten i samband med våldshändelser. När stadens politiska ledning i början av september lade fram samma krav som nu, men då genom ett pressmeddelande, fick de sig en åthutning av utbildningsminister Jan Björklund (FP).

– Jag är förvånad över att kommunledningen i Göteborg försöker använda den här tragiska händelsen till att försöka ta partipolitiska poänger. Det är så lågt och de borde skämmas, sa han då.

Metro kommer att följa morgondagens presskonferens efter kommunfullmäktigemötet där justitieministern och rikspolischefen Bengt Svensson deltar.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro