ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hummer och plankstek – populär nyårsmat

TT · 2 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

När svenskarna lagar nyårsmat blir det vitlöksgratinerad hummer, räkcocktail och plankstek.

- Hummer är fantastiskt men plankstek förstår jag inte alls. Det är alldeles för omodern mat, säger stjärnkrögaren Leif Mannerström.Sajten Hittarecept.se har sammanställt de vanligaste receptsökningarna de två sista dagarna på året. I toppen tronar tre säkra kort: hummer, fläskfilé och oxfilé. Andra favoriter är klassiker som snittar, pannacotta, toast skagen och pilgrimsmusslor.

Leif Mannerström, som driver restaurangen Sjömagasinet i Göteborg, tror att fläskfiléns popularitet beror mycket på att den är billigare än exempelvis oxfilé. Pannacottans popularitet beror på att den är så enkel att göra, tror han.

Han tycker att listan är ganska väntad, om än lite väl traditionell. Men den innehåller flera rätter som han själv gärna både skulle bjuda på och äta på nyår, som anka och rådjur. Även hummer och pilgrimsmusslor är självklara på en Mannerströmsk nyårsbuffé. Gärna också ostron, ekologisk anklever, räksoppa och tryffel. På listan över de populäraste nyårsrätterna saknar han fisk.- Hälleflundra, sjötunga och piggvar är fantastisk mat. Det kanske har att göra med klass att man inte äter fisk. Jag tycker också att man borde byta ut oxfilé och fläskfilé mot mer vilt som rådjur och fasan. Då kan man göra så underbara såser, säger han.

Framöver tror Leif Mannerström att nyårsmaten kommer att bestå mer av enklare grytor som gör att den som lagar mat slipper vara låst till spisen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro