ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hund fick tillbaka benen tack vare nosen

Aron Andersson · 20 Nov 2012
Uppdaterad 20 Nov 2012

Friska celler från hundens nos kunde fick liv i de paralyserade benen. Så kan den nya metoden hjälpa även människor.

klar

Artikellänk är kopierad

Hemligheten ligger i cellerna i näsan som har en bra förmåga att ersätta skadade nerver. Det är den enda plats i kroppen där nya nerver växer även i vuxen ålder. Taxen Jasper som syns i klippet ovan, ingick i en större studie där flera hundar med ryggradsskador deltog.

Det är första gången metoden används på djur med riktiga skador och inte på försöksdjur. Totalt 34 hundar med skadade bakben var med i försöken. 23 av dem behandlades med celler från sina näsor, medan resten behandlades med en neutral vätska.

Bland de som fick näsceller var det flera som lärde sig gå igen. Det skedde dock inte för de individer som inte behandlades med celler från nosen. – Vi är säkra på att tekniken kan återskapa åtminstone en liten rörelse hos mänskliga patienter med ryggradsskador, men det är en lång väg till att återfå alla förlorade funktioner, säger Robin Franklin, en av forskningsledarna, till BBC.

Efter att cellerna plockats från näsan odlas de i en cellkultur. Därefter injiceras de i den del av kroppen som drabbats av skadan, i hundarnas fall i ryggraden.

Forskningen har genomförts som ett samarbete mellan veterinärsavdelningen på Cambridge University och myndigheten för medicinforskning MRC i Storbritannien. Resultaten presenteras i vetenskapliga tidsskriften Brain.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro