ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hundallergikerns bästa vän är pudeln

Katarina Arnstad Elmblad · 10 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Ronja Räntfors är 14 år och pälsdjursallergiker. Men hon tål pudlar. Varför kan ingen läkare förklara.– Vi märkte tidigt att Ronja var allergisk mot pälsdjur. Läkarna sa att jag skulle ställa in mig på ett liv utan hund. Jag blev helt chockad, berättar mamma Veronica, som i dag föder upp toy-, dvärg- och storpudel.

När Metro träffar Ronja springer de fyra pudlarna Cera, Jaya, Tayra och Gucci runt som yra höns.

Ronja pussar och kramar dem. Inga problem. Med en annan ras hade Ronja fått nässelutslag i hela ansiktet.– Jag håller på mycket med hundar och är ute och tävlar.

Många pälsdjursallergiker hör av sig till Veronica och vill köpa pudel.– Oftast går det bra, men jag är noga med att berätta att det inte finns några ga­rantier, säger Veronica.

Dan Andersson, ordförande i Svenska pudelklubben, tror att pudeln passar allergiker eftersom den inte fäller päls.– Vi märker att många allergiker söker sig till pu­deluppfödare, säger han.

En tonårstjej som älskar hästar men som inte kan hänga i stallet på grund av allergi kan förgås av sorg, men det finns raser som fungerar. Lennart Östergren föder upp hästrasen american curly.– Den har en annan typ av hår och fetare päls, som fungerar bra för allergiker.

Läkarna är noga med att påpeka att det inte finns pälsdjur som är mindre al­lergiframkallande än andra.– Det finns inga vetenskapliga belägg som styrker att vissa hundraser är mindre allergena än andra. Det handlar om subjektiva upplevelser, säger Daniel Hub­erman, astmaspecialist.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Arnstad Elmblad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro