ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hundar biter sönder barnens lekplatser

Conny Emmelin · 16 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

På lekplatsen inne i Nydalaparken i Malmö måste parkarbetaren Fredrik Andersson byta ut en söndertuggad småbarnsgunga. – Det är rätt vanligt att hundarna biter in till armeringsjärnet. Det blir taggigt så att barnen river sig på den, säger Fredrik Andersson.
På lekplatsen inne i Nydalaparken i Malmö måste parkarbetaren Fredrik Andersson byta ut en söndertuggad småbarnsgunga. – Det är rätt vanligt att hundarna biter in till armeringsjärnet. Det blir taggigt så att barnen river sig på den, säger Fredrik Andersson.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Gungor för små barn används som lek- och träningsredskap för aggressiva hundar. Varje år måste uppemot 120 småbarns­gungor bytas ut på Malmö lekplatser.– Det är fruktansvärt. Om det skulle sitta barn i kan det bli katastrof, säger Nora Bengtsson, entreprenadansvarig för södra Malmö på gatukontoret på Malmö stad.Gummimaterialet och storleken gör att just småbarnsgungor är mest utsatta när hundägare hetsar sina djur på lekplatser. De tre entreprenörer som sköter driften av Malmös lekplatser vittnar alla om att hundattacker på gungorna är ett växande problem. – Det har accelererat. Vi byter bara ut dem som är ordentligt sönder. Om vi skulle byta ut dem med bara bitmärken skulle vi göra det hela tiden, säger Kent Wallin, platschef för Peab Trädgårdsservice.Totalt måste uppemot 120 småbarnsgungor bytas ut varje år i Malmö till ett värde av knappt en kvarts miljon kronor. Polisen känner inte till att någon attack polisanmälts, trots att hundar är förbjudna på lekplatser. Malmö stad står handfallna inför problemet. – Det går inte att komma åt. Vi har absolut ingen möjlighet att bevaka lekplatser, säger Nora Bengtsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Conny Emmelin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro