ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Hundarna som är farligast för barn – två raser sticker ut

Jesper Lindqvist · 24 Maj 2019
Uppdaterad 27 Maj 2019
En ny studie, genomförd vid universitetet i Ohio, visar att vissa hundraser är betydligt farligare än andra när barn finns med i bilden. OBS: Hunden på bilden är en vanlig pitbull.

En ny studie, genomförd vid universitetet i Ohio, visar att vissa hundraser är betydligt farligare än andra när barn finns med i bilden. OBS: Hunden på bilden är en vanlig pitbull. Foto: UNSPLASH


En ny studie visar att vissa hundraser är betydligt mer benägna än andra att bita barn. Framför allt är det pitbulls och blandraser som löper större risk att göra skada. "Vi ville bidra med information till familjer för att hjälpa dem att avgöra hur riskutsatta deras barn är", säger Garth Essig som står bakom rapporten.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett av våra allra käraste sällskapsdjur kan ibland, bokstavligt talat, bita ifrån, och enligt Socialstyrelsen var det under 2017 sammanlagt 3819 personer som sökte vård efter att ha blivit bitna eller angripna av hundar.

Nu visar en ny studie, genomförd vid universitetet i Ohio, att vissa hundraser är betydligt farligare än andra när barn finns med i bilden.

Enligt studien är pitbulls och blandraser mer benägna att attackera och bita barn i jämförelse med andra hundraser.

– Syftet med den här studien var att utvärdera hundbett och barn, och vi tittade specifikt på samband mellan hundras, hur ofta hundarna bits, och hur stor skadan blir, säger läkaren Garth Essig enligt Science Daily.

”Unga barn är extra utsatta”

Även hundar med breda och korta huvuden, som väger mellan 30 och 45 kilo, löper störst risk för att bita barn och orsakar även störst skada när de väl bits.

– Eftersom blandraser står för en betydande del av betten – och då vi ofta inte vet vilka typer av hundar som är involverade i sådana incidenter – tittade vi på flera faktorer som kunde hjälpa oss att avgöra hundarnas tendenser att bitas, säger Garth Essig.

LÄS MER: Forskare: Att ha hunden på jobbet får oss att må bättre

Datan som ligger till grund för studien har forskarna fått fram genom hundrelaterade skaderapporter som inkommit under de 15 senaste åren till två stycken amerikanska sjukhus.

– Unga barn är extra utsatta för hundbett eftersom de inte alltid uppmärksammar de dolda tecknen som ofta föregår en sådan incident, säger läkaren och medförfattaren Charles Elmaraghy enligt Science Daily.

”Ofta vill hundar bli kompisar efteråt”

I samband med Socialstyrelsens rapport om antalet hundbett i Sverige berättade Pierre Wahlström, som ansvarar för att testa och utvärdera hundars mentalitet på Försvarsmakten, att det ofta är hundägarna själva som orsakar olycksfallen.

– Ofta är det så att hundar som ska göra upp vill bli kompisar efteråt och biter därför inte speciellt hårt. Men när vi människor går in och lägger oss i blir det oftast större konsekvenser, sade han till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro