ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hunden Hicka, 10, är bäst i Sverige på att avslöja narkotikasmugglare

Aron Andersson · 24 Nov 2015
Uppdaterad 24 Nov 2015
Ingemar Paulsson och hunden Hicka har jobbat tillsammans i åtta år, men känt varandra ännu längre.

Ingemar Paulsson och hunden Hicka har jobbat tillsammans i åtta år, men känt varandra ännu längre. Foto: TT / Peter Löfqvist


Hicka, 10, är årets narkotikasökhund. I åtta år har hon stoppat knark på väg till Sverige. Hennes hundförare är mest imponerad av hennes minsta fynd: 0,1 gram kokain.

klar

Artikellänk är kopierad

De tre senaste åren har hunden Hicka varit nominerad, och i år utsågs hon till slut till årets narkotikasökhund.

– Hon har gjort ett gediget jobb över lång tid, hon är otroligt arbetsvillig, säger hennes hundförare Ingemar Paulsson, 62.

►LÄS MER: Izor har prisats som Sveriges bästa polishund – nu går han i pension

Han har haft henne sedan hon var en åtta veckor gammal valp och varit med under hela hennes träning. Det är hans fjärde hund och sedan hon togs i tjänst som tvååring har de jobbat sida vid sida – i åtta års tid.

– Ibland har vi stoppat bilar och börjat prata med personerna och allt verkar helt normalt. De har en vettig historia och det verkar stämma med bagage och allt annat. Men så känner man det lilla draget i armen och ser hur hon står på tå. På det sättet har hon hjälpt oss göra beslag som vi eventuellt hade missat annars, säger Ingemar Paulsson.

Ett av de största beslagen gjorde hon tidigt i karriären, när hon sniffade fram en väska med 17 kilo amfetamin på ett tåg från Köpenhamn.

– En man som man absolut inte skulle kunna tänka sig syssla med sådant hade lagt upp väskan på hatthyllan. Han satt och såg oskyldig ut.

►LÄS MER: Herman räddade livet på en liten pojke – prisas som årets polishund

Beslaget ledde till att även en annan person kunde gripas ett halvår senare, då de två syntes på övervakningsbilder tillsammans. Men Hicka har inte bara gjort stora beslag, Ingemar minns även ett av de minsta.

– Vi gick på tåget i Kastrup och innan Hyllie, en resa på kanske sju minuter, hade hunden gått igenom sex vagnar och pekat ut en person som hade 0,1 gram kokain i gladpack. Det imponerar nästan mer än att hitta 25 kilo, säger Ingemar Paulsson.

Trots att han och Hicka är glada för priset säger han att de fortsätter jobba för att det är kul och för att försöka stoppa narkotikan.

– Det låter kanske inte så mycket att hitta femgramspåsar på toaletter, i papperskorgar och under säten. Men det är ofta ungdomar, ända ner i 12-årsåldern som handlar i Christiania och panikgömmer när vi kommer. Det känns ändå viktigt för eventuellt lyckas vi kanske skrämma dem om det är första gången de handlar, så de inte gör om det.

►LÄS MER: Den här labradoren är världens bästa kompis

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro