ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hunden Jago hyllas som hjälte efter mirakelräddning i snöstorm

Tomas Lundin · 4 Feb 2015
Uppdaterad 4 Feb 2015
Till höger: Kvinnan sveps in i ett plastlakan för att skyddas från snö och kyla.

Till höger: Kvinnan sveps in i ett plastlakan för att skyddas från snö och kyla. Foto: Polisen


Hunden Jago hyllas som en hjälte efter em mirakulös räddningsaktion i snön.– Att tänka att min lilla plutt som jag haft sedan han var valp kan göra sån skillnad, säger hundföraren Peter Nordgren.

klar

Artikellänk är kopierad

Oroliga anhöriga till en kvinna i 70-årsåldern i Göteborgsområdet hade larmat om att deras släkting var försvunnen sedan några timmar samtidigt som det snöade kraftigt.

– Det kom in som ett vanligt larm om en försvunnen person. Kvinnan hade försvunnit hemifrån strax efter klockan 21. Vi kommer dit vid tolvslaget och genast så känns det inte bra. 

Det snöar redan och spåren utifrån dörren har försvunnit. Men det värsta har inte kommit än.

– Vi hinner gå fem minuter innan himlen öppnar sig och det börjar stormsnöa. Jag rapporterar in att ”nu är det bråttom”, berättar Peter Nordgren. 

Eftersom sikten är så dålig kan inte polisens helikopter gå upp och alla eventuella spår är igensnöade, men Peter och Jago fortsätter sökandet. Snart kommer de fram till ett nybygge som är omgärdat av ett staket.

– Det var en ingivelse att följa staketet, jag tänkte att jag hade nog följt det. Vi hinner bara gå 100–150 meter innan Jago tvärnitar, höjer svansen och studsar in i staketet. 

Efter ytterligare en bit kommer de till en öppen grind och går in på området. Jago börjar markera på något i en hög med sprängsten. 

– Först tror jag att han hittat en svart plastsäck, men så hör jag att det mumlar till.

Säcken visar sig vara den försvunnan kvinnans svarta jacka. Hon har kilat in sig mellan stenblocken, har skurit sig illa i benet och en stor del av ryggen är helt blottad. 

Peter gör vad han kan för att skydda kvinnan från den bitande kylan och kallar på hjälp. Jago lägger han så nära som möjligt för att den nedkylda kvinnan ska kunna ta till sig hans kroppsvärme. Räddningspersonal kom till platsen och svepte in henne i en räddningsfilt och ett plastskynke innan hon kan tas till sjukhus. 

Kroppstemperaturen hade sjunkit till 35 grader och Peter är säker på att hon hade frusit ihjäl om Jago inte fått upp sitt spår. Hundförarna har med sig hunden dygnet runt, på och efter jobbet, utan att få något extra för det. Men vid tillfällen som det här är det värt alla uppoffringar, berättar Peter.

– Man kan jaga tjuvar och lägga timmar på att spåra föremål men vissa jobb betyder mer än andra

Sedan Peters berättelse och en bild från räddningsaktionen har lagts ut i sociala medier har berömmet strömmat in och bilden har kommenterats och delats tusentals gånger. Men en Facebook-kommentar värmde mer än alla de andra hyllningarna tillsammans. 

– Det var ett barnbarn som tackade för att vi räddade hennes farmor som slog ut allt. Att tänka att min lilla plutt som jag haft sedan han var valp kan göra sån skillnad. 

Hjältehunden, vars fulla namn är Vargfjells Jago, har blivit belönad med märgben och falukorv. 

– Men framför allt fick han sova i sex tuimmar och sen gå ut och jobba igen. Det är det han älskar mest.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro