ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hundratals anmälningar om aggresiva hundar

Kinga Lezanska Sjölin · 2 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Malin Wiberg och Frida Larsson jobbar på Lodjurets hunddagis. 

Malin Wiberg och Frida Larsson jobbar på Lodjurets hunddagis. 


klar

Artikellänk är kopierad

Med ny lagstiftning har aggressiva jyckar blivit hundgöra för polisen. Men polisen hävdar att lagstiftningen är tandlös.Polisens utökade befogenhet att gripa in mot ilskna hundar och deras  ägare,  har fått polisanmälningarna att skjuta i höjden sedan den första januari i år, då den nya lagstiftningen trädde i kraft. Hittills i år har polisen i Skåne fått in 469 ärenden som rör aggressiva hundar, och där anmälaren vill att polisen griper in. Det är en ärendeökning med 35 procent jämfört med 2007.– Vanligast är att vi får in en anmälan efter att hundar rykt ihop, säger Liselotte Grant, chef fört Skånepolisens tillståndsenhet.

Flera ärenden ligger outredda, antingen på grund av att de ännu inte hunnits med eller att anmäld hund och ägare inte hittas.

Men det förekommer också att polisen omhändertar hunden på plats. Och i sex fall under året har hundar i Skåne bedömts vara så aggressiva att de avlivats.– Vi gör alltid en bedömning av hundarnas mentala status innan vi tar ett sådant beslut, säger Marie-Louise Törnblad, handläggare vid Skånepolisens Tillståndsenhet.

Ägare vars hundar föreskrivits munkorg eller koppel riskerar böter om de inte följer beslutet.– Tyvärr är jag rädd för att man ändå inte kommer åt de hundägare som man vill, de struntar nog i att de riskerar böter. Hundarna kommer ofta i kläm, säger Törnblad.

"Jag är inte orolig"

INTE OROLIG. På Lodjurets hunddagis i Malmö går personalen ut med de 35 hundarna flera gånger om dagen. Men trots att de ofta möter lösa hundar på sina promenader har det aldrig skett någon olycka.

Frida Larsson som jobbar på hunddagiset tycker att den snart ett år gamla lagen fungerar bra.– Det känns bra att polisen har större befogenheter att ta hand om farliga hundar. Jag är inte orolig när jag är ute med hundarna, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Kinga Lezanska Sjölin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro