ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hundratals barn utan skolplats

Matilda Bjerlöw · 14 Feb 2013
Uppdaterad 14 Feb 2013
Andrea Irving och Johan Wedin är två av många upprörda föräldrar i Årsta dal. – Stockholms stad har misslyckats fullständigt i skolfrågan, säger  Andrea, här med sonen Jack och Johans dotter Klara.

Andrea Irving och Johan Wedin är två av många upprörda föräldrar i Årsta dal. – Stockholms stad har misslyckats fullständigt i skolfrågan, säger  Andrea, här med sonen Jack och Johans dotter Klara. Foto: Marie Kjellander


klar

Artikellänk är kopierad

Senast på fredag ska många föräldrar välja skola åt sina sexåringar. Och det är ingen enkel uppgift, speciellt inte om skolorna i området redan är proppfulla.

Häromkvällen ordnades ett extrainsatt informationsmöte på Lugnets skola i Hammarby sjöstad, för föräldrar till barn som ska börja i förskoleklass i höst. 

Beskedet: Skolan är inte färdigbyggd förrän om ett år, de provisoriska lokalerna är fulla och vi vet ännu inte var era barn ska gå. 

Ett annat aktuellt exempel på Stockholms akuta skolbrist är Årstadal. I höst står ett hundratal barn redo att börja i förskoleklass, men ingen av dem får plats i områdets nuvarande lilla skola.

En ny skola planeras vara klar 2018 och nu har föräldrarna startat en kampanj, där de kräver att den nya skolan blir klar tidigare.

När det planeras för nya skolor utgår staden från prognoser, vilket enligt grundskoledirektör Håkan Edman kan vara svårt.

Hur ska problemet lösas?

– Vi räknar med att bygga tio nya grundskolor och bygga ut ett tjugotal till år 2020. I perioder kommer vi ju att behöva lösa det tillfälligt med paviljonger, som nu i Årstadal, för det är en lång process att bygga en skola. Men inget barn kommer att stå utan skolplats, försäkrar Håkan Edman.

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Bjerlöw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro