ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hundratals demonstrerade för att Nadine, 8, ska få stanna i Sverige

Alva Forsberg Fierro · 29 Mar 2015
Uppdaterad 29 Mar 2015
Flera hundra personer samlades på Köpmantorget i Söderhamn och artisten Kristin Amparo sjöng.

Flera hundra personer samlades på Köpmantorget i Söderhamn och artisten Kristin Amparo sjöng. Foto: Privat


Nadine har levt hela sitt liv i Sverige och pratar bara svenska – ändå ska hennes familj utvisas till Algeriet. Under lördagen samlades närmare 400 personer i Söderhamn för att protestera mot utvisningen. – Det är jättejobbigt att inte få veta om jag får stanna eller inte, säger Nadine.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro har tidigareskrivit om utvisningshotade Nadine, 8, vars familj fått avslag på sin asylansökan för andra gången. Nadine har bott i Söderhamn i hela sitt liv och pratar bara svenska, men nu riskerar hon att utvisas till Algeriet – ett land hon aldrig varit i.

Många har upprörts av beslutet. Förutom vänner och klasskamrater till Nadine, har även lokala politiker engagerat sig i familjens öde. Det har lett till en stor kampanj som syftar till att låta familjen stanna. Kampanjen har i dag strax under 1 000 medlemmar på Facebook och under lördagsförmiddagen hölls en demonstration mot utvisningen av Nadine. Närmare 400 personer samlades på Köpmantorget i Söderhamn för att visa sitt missnöje.

► LÄS MER: Tioåriga Mohammeds önskan till tomten: Få stanna i Sverige

Även sångerskan och den tidigare melodifestivaldeltagaren Kristin Amparo, tog tåget från Stockholm för att uppträda.

– Jag förstår inte hur det ens går att utvisa ett barn som har levt hela sitt liv här? Hon har rätt till ett liv i trygghet så snälla gör henne och alla andra barn en tjänst och låt henne inte gå igenom det här traumat, har hon tidigare sagt till Metro.

►LÄS MER: Mohammed, 11, önskade sig uppehållstillstånd i julklapp.

Åsa Lindestam, socialdemokratisk riksdagsledamot fanns också på plats och uttalade sitt stöd för Nadine och hennes familj.

– Visst är det märkligt att barn som är fött i Sverige och aldrig har varit någon annanstans än här, inte ska få stanna kvar, undrade hon och fick medhåll av Eva Tjärnström, orförande för regionstyrelsen.

– Jag tror att alla känner för Nadine, hon är söderhamnare och har bott här hela livet, vi vill verkligen att hon ska vara kvar, säger Ida, vars dotter Ronja är bästa vän med Nadine.

►LÄS MER: Hundratals demonstrerade för att Mohammed ska få stanna

Nadine själv, var helt överväldigad av den stora uppslutningen från omgivningen.

– Jag känner verkligen inombords att alla stödjer mig och att det inte bara är jag som är ledsen för att jag ska bli utvisad, säger hon.

Familjen har begärt omprövning av uppehållstillståndet och deras juridiska ombud utesluter ännu inte möjligheten att familjen får stanna. Nadine hoppas att hon får besked snart.

– Det är jättejobbigt att inte få veta om jag får stanna eller inte, Sverige är ju mitt land och jag känner inte till något annat, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro