ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hundratals elever till ny friskola – mellanstadier läggs ned

Tobias Andersson Åkerblom · 22 Maj 2014
Uppdaterad 22 Maj 2014

Den nya friskolan på Hisingen har lockat hundratals elever från kommunala skolor. Det innebär 25 miljoner kronor mindre i budgeten. Därför lägger stadsdelen nu ner mellanstadieverksamheten på tre skolor.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var på stadsdelsnämndens möte i tisdags som majoriteten beslutade att ändra skolorganisationen i Norra Hisingen. Pengarna räcker inte till sedan 291 elever – eller 25 miljoner kronor från de kommunala skolornas budget – har valt att flytta till den nybyggda fristående Fridaskolan.

Norra Hisingens ordförande Tord Karlsson (S) tycker att systemet med det fria skolvalet slår orättvist, och att de har svårt att anpassa sig till den abrupta förändringen.

– Det handlar inte om att värna elevernas frihet utan om att värna företagens frihet att etablera sig som de vill, säger han.

Stadsdelen har övervägt att lägga ned en eller flera skolor. Nu har de istället bestämt sig för att lägga ned mellanstadieverksamheten på Bärbyskolan, Tångenskolan och Gunnestorpskolan.

Alla eleverna får i stället gå på Glöstorpsskolan, som tidigare bara var högstadium. Allianspartierna vill inte att stadsdelen ska röra Bärbyskolan i Säve. Vice ordförande Ingela Ferneborg (M) tycker att konkurrensen är bra – och menar att stadsdelens skolor hade kunnat stå sig bättre om det hade satsats mer på dem.

– En del skolgårdar är jätteslitna, man har inte skolböcker så det räcker till alla elever och lärarna gör allt de kan för att ge eleverna så bra skolgång som det bara går, men jag tycker inte att de får tillräckligt med resurser ifrån majoriteten.

Innan förändringen sker måste Glöstorpsskolan byggas om. När det blir bestäms i höst, enligt Tord Karlsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro