ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hundratals katter lämnades att dö

John Lindblom · 25 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Närmare 100 katter lämnades vind för våg när en 63-årig kvinna flyttade från sitt hus  i Värmdö. Nu har Djurhjälpen och Akutgruppen lyckats fånga in ett 50-tal.– Det är massor kvar och vi vet inte var vi ska göra av alla katter. Flera av dem vi tagit hand om är dräktiga honor, så det kommer att bli ännu fler, säger Anna Socolov, Djurhjälpen i Vaxholm.

För ett och ett halvt år sedan beslutade Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Värmdö att kvinnan måste begränsa antalet katter till fem stycken. Den starka stanken av katturin, både på kvinnans tomt och runt grannfastigheterna, gjorde att nämnden bedömde katterna som en olägenhet för människors hälsa.

Elva grannar har klagat till kommunen. Men kvinnan har överklagat till högre instanser och i februari lämnade miljöavdelningen ett yttrande till tingsrätten:”Situationen i området är närmast ohållbar. Antalet katter har blivit ännu större, med ökade hälsomässiga problem”.

Nu har katterna förökat sig mångdubbelt. Och blivit övergivna, eftersom kvinnan flyttat. I två veckor har de ideella föreningarna Akutgruppen och Djurhjälpen arbetat varje dag, dels med att fånga in katter och dels med att hitta någonstans för dem att bo. De flesta har placerats, men organisationerna är i akut behov av fler jourhem.– Vi hittar ju nya katter hela tiden, säger Anna Socolov.Annie Mohl, ordförande för Djurhjälpen, har arbetat hårt vid huset på Värmdö. Hon har tagit tre kattungar hem till sig.– Men en av dem har sina syskon kvar där ute. Nu måste jag hitta dem, säger hon.

Allt fler djur beslagtas

VANVÅRD. Landets djurskyddsinspektörer beslagtar allt fler vanvårdade djur i svenska hem.Under de fem senaste åren har en fördubbling av omhändertaganden skett.2007 drabbades 416 djurägare vilket innebär mer än ett omhändertagande dagligen i svenska hem i fjol.– Folk anmäler misskötsel av djur hos grannen i en helt annan omfattning än tidigare, säger Malin Engdahl på Jordbruksverkets djurskyddsenhet

Att antal omhändertaganden av husdjur i misär eller vanvårdade på annat sätt stigit från 209 till 416 sedan 2003 beror också på en skärpt lagstiftning som i sin tur resulterat i att djurskyddsinspektörerna ställt hårdare krav på djurägarna.

Totalt för 2007 handlar det om tusentals beslagtagna djur hos de 416 djurägarna, de flesta ägare till sällskapsdjur.

Skånes djurinspektörer stod för flest fråntaganden, 115, med många lantbrukare drabbade just det året. Stockholms läns inspektörer hade 50 omhändertaganden och Västra Götaland och Gävleborg noterade 29 vardera.– Vi får in allt fler anmälningar om bristande skötsel av hundar och katter. Men det är inte alltid som anmälan är befogad, understyrker Lena Lillnor på miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Bland de mer ovanliga omhändertagande i fjol i Stockholms län märks 18 stycken vanvårdade reptiler i en lägenhet i Täby.

Antalet djurförbud bland djurägare ökar också stadigt. Fjolårets omhändertaganden lede till 163 fall av djurförbud för ägaren.

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro