ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hundratals lägenheter hemlighålls av kyrkan

Erik Durhan, Julia Skott · 4 Jul 2007
Uppdaterad 10 Aug 2016
Se grafik över församlingarnas lägenheter

Se grafik över församlingarnas lägenheter


klar

Artikellänk är kopierad

OBS: Den här artikeln publicerades år 2007.

BOSTÄDER. Svenska kyrkans församlingar i Stockholms innerstad äger hundratals hyresbostäder. Större delen  förmedlas inte genom Stockholms bostadsförmedling. De över 300 lägenheterna ligger alla i eftertraktade områden och de flesta är vanliga hyreslägenheter. Varje församling tar egna beslut om förmedlingen av bostäderna. Ungefär hälften av församlingarna uppger att de lämnar en del av sina lediga lägenheter till bostadsförmedlingen, och ett fåtal lämnar alla.

Terje Gunnarson, ordförande i Stockholms hyresgästförening, är kritisk till hur  lägenheterna förmedlas.

– Det vore rimligt att lämna alla lägenheter till bostadsförmedlingen. Det förväntar vi oss av alla värdar, säger han.

Torbjörn Zygmunt, förbundsdirektör på Församlingsförbundet, håller med om att det kan vara svårt att hitta kyrkans lägenheter utan en central kö, men ser inte någon anledning för församlingarna att ansluta sig till bostadsförmedlingen. Han menar dock att om de investerar i fler lägenheter kan det förändras.

Bostadsförmedlingen har de senaste tio åren fått in färre än 15 lägenheter från församlingarna. Oftast sker byten hyresgäster emellan. Församlingarna har då sällan några krav på de inflyttande. 

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Durhan, Julia Skott
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro