ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hundratals miljoner saknas för att rusta upp Stockholms simhallar

Josefin Svenberg · 16 Dec 2013
Uppdaterad 16 Dec 2013

Dålig ventilation, för höga bakteriehalter och nedgångna lokaler – flera rapporter slår larm om akuta upprustningsbehov på flera av Stockholms stads simhallar. Men flera hundra miljoner saknas.

klar

Artikellänk är kopierad

På måndagens kommunfullmäktige togs beslut om att upprusta Vanadisbadet som varit stängt i fem år och i dag väntas idrottsnämnden besluta om en stor upprustning och ombyggnad av Åkeshovs sim- och idrottshall.

Men flera av stadens badanläggningar står på tur för att rustas upp – när pengar finns.

– Det finns ett väldigt stort upprustningsbehov. Nästan alla de här simanläggningarna är från 1970-talet och genom åren har man bara lappat och lagat, man har inte tagit tag i det ordentligt. Det är väl det som vi inser nu, att det borde ha gjorts för länge sedan, säger idrottsborgarrådet Regina Kevius (M).

År 2010 beslutade kommunfullmäktige att investera cirka 500 miljoner kronor för att rusta upp de mest nedgångna baden; Farsta, Åkeshov, Västertorp samt Vällingby. I Farsta är renoveringen färdig och beslut om Åkeshov väntas alltså tas i dag – men sedan är pengarna slut. Miljö- och hälsoskyddsnämndens bedömning av anläggningarna i en ny rapport är inte nådig – i Västertorp är till exempel bakterieöverskridandena så pass allvarliga att man föreslår en nedläggning om en investering inte görs.

– Det är allvarliga synpunkter som de lämnar. Min ambition är att vi snarast tar ett inriktningsbeslut om vad som ska göras, sedan får vi gå till kommunfullmäktige och be om extra pengar för både Vällingby och Västertorp. Man ska nog räkna med att det behövs ungefär 200-300 miljoner för varje anläggning men jag har väldigt goda förhoppningar om att vi får de här extra medlen, säger Regina Kevius.

2011 delades ansvaret för simhallarna upp mellan idrottsnämnden och fastighetsnämnden, och de har kritiserats för att saker fallit mellan stolarna sedan dess.

Kan detta vara en bidragande orsak till att det ser ut som det gör i stadens simhallar?

– Den här omorganiseringen kanske har påverkat lite, men jag tror snarare att det handlar om att man borde ha tagit tag i de stora renoveringarna långt tidigare, säger Regina Kevius.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro