ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hundratals skadas på bussen

Kristoffer Rengfors · 22 Sep 2011
Uppdaterad 22 Sep 2011
Antalet skadeanmälningar till SL från bussresenärer ökar för tredje året i rad.

Antalet skadeanmälningar till SL från bussresenärer ökar för tredje året i rad. Foto: Pär Hugosson


Bebisar flyger ur barnvagnar och förare somnar vid ratten. Rekordmånga resenärer skadas i år i Stockholms busstrafik SL: Vi kör mer trafik för varje år.

klar

Artikellänk är kopierad

Fram till och med augusti månad har 35 procent fler personskador anmälts till SL jämfört med samma period förra året. I år är antalet skadeanmälningnar till SL från bussresenärer redan uppe i 482, jämfört med 555 på hela förra året. Och antalet ökar nu för tredje året i rad. – Jag kan tyvärr inte ge något bra svar på varför det är så här. Men vi kör mer trafik för varje år, säger Jesper Pettersson, pressansvarig på SL. Oftast skadas resenärer av fall, till följd av kraftiga inbromsningar. En förklaring skulle enligt SL:s presstjänst vara den stora mängd trafikarbeten som görs i stan i år, något som stör trafikrytmen. Men Keolis, som kör två tredjedelar av stans busslinjer sågar den teorin. – Nej, det ska inte påverka. Vi har givetvis koll på vilka arbeten som görs och planerar vår trafik efter det, säger Helena Reinhagen, informationsdirektör. I många av anmälningarna nämns att bussförare verkade stressade och kör för fort? – Så kan man uppfatta det. Men det ska inte drabba resenärerna och det bemötande de får, även om det kan göra det, säger He

Anmälningar i år

Skadeanmälningar i busstrafiken – anmälningar till SL 2011

22 januari 14.20 Körs på trots grön gubbe Kvinna hinner till mitten av övergångsställe på Valhallavägen när hon får kasta sig undan blåbuss 1. Bussen träffar kvinnans arm och hon faller till marken skadad.3 februari 13:30 Bryter höften med dörr På buss 4:a vid Södra station stängs dörr på resenär som är halvvägs på bussen. Kvinnan kastas i båge och bryter höften vid landning på gatan.27 mars 14:00 Barn kastas ur vagnen Anmälaren menar att en stressad förare kör för fort i rondell varpå barnvagn välter och fyramånaders baby faller ur och landar på golvet. Föraren noterar inte olyckan.12 april 15:00 Dörr skadar först barn sedan mamma Dörrar öppnas och stängs ett antal gånger vilket får barnvagn att fastna och välta. Barnet ramlar ur och börjar gråta. Sedan fastnar mamman i dörrarna och skadas. 27 april 08:45 Skolbarn flyger ur säten Sjuårig flicka flyger ur sätet och slår ansiktet i skiljevägg när buss först accelererar kraftig och sedan tvärstannar. Anmälaren påpekar att föraren var oacceptabelt stressad.5 maj 12:05 Föraren talar i mobil - tvärnitar Enligt resenär talar förare i mobiltelefon och är inte varit uppmärksam på trafiken. Vid Sankt Eriksplan tvärnitar bussen och kunden faller till golvet med smärtor i rygg, händer och fötter. 10 maj 15:54 Säte lossnar – femåring skadas Anmälaren färdas med sin son och dotter. Vid en kraftig inbromsning lossnar sätet som femårige sonen sitter på och pojken slår ansiktet i metallstång.19 maj 19:01 Föraren somnar vid ratten - missar rödljus På buss 1901 somnar enligt anmälan föraren som missar ett rödljus och tvärstannar i en korsning. Människor ramlar i bussen och en tvingas söka läkarhjälp.9 juni 16:08 Barn flyger ur barnvagn - igen Vid en hård inbromsning faller barnvagn på annan barnvagn. Ett barn skadar armen.10 Juni 17:00 Person på kryckor voltar vid acceleration Vid Sankt Eriksplan rivstartar föraren enligt anmälan innan person med kryckor hunnit sätta sig. Person slår en volt och skadar svanskota och armbåge.16 augusti 15:16 Släpas efter bussen Resenär är sist på bussen men får bara på ena benet innan dörrarna stängs och bussen åker. Anmälaren släpas efter bussen och får skrapsår och är "väldigt skärrad".27 augusti 18:03 Kör på resenärs huvud Resenär står vi hållplats med ryggen mot vägen. Buss nr 2 kör in med backspegel i kunds huvud. Föraren konfronteras men rycker på axlarna enligt anmälan.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro