ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hundratals svenska övervakningskameror går att ses öppet på internet – så skyddar du dig

Hugo Ewald · 21 Jul 2017
Uppdaterad 21 Jul 2017
På en av webbsidorna kan du enkelt sortera efter stad, land och ort.

På en av webbsidorna kan du enkelt sortera efter stad, land och ort. Foto: Skärmdump/TT


Hundratals svenska övervakningskameror kan ses av vem som helst på internet. Sedan åtminstone 2014 har en sajt tillgängliggjort oskyddade kameror som går att nå öppet, drygt 300 av dessa är svenska. Men det finns sätt att skydda sig på.

klar

Artikellänk är kopierad

Under förra veckan kunde bland annat Aftonbladetoch flera andra medier berätta om hur webbsajter på nätet tillhandahåller strömmar från svenska övervakningskameror fritt på internet för vem som helst att se. Det är någonting som pågått länge, sedan åtminstone 2014, och som Metro kunde berättaom redan samma år.

På en av webbsidorna kan du enkelt sortera efter stad, land och ort. Åtminstone 300 av strömmarna är från Sverige. Du kan enkelt klicka dig för att se privatpersoners lusthus, lägenheter och trädgårdar eller företags kontor och lager. Totalt tillhandahåller bara en av sajterna tiotusentals strömmar.

Sajten där övervakningskamerorna fritt går att beskåda skriver sedan ett tid tillbaka att de kameror som offentliggjorts är ”filtrerade”, så att inga övervakningskameror ska inkräkta på någons privatliv. Den som vill kan också maila sajten för att be dem att ta bort en feed från en övervakningskamera.

Sajten verkar enligt den data Metro kan ta fram drivas av en ryskspråkig person bosatt i Moldavien.

”Jag skulle plocka bort kameran om ägaren bad om det”, skrev han i ett mail till Metro redan 2014.

Flera medier beskriver det som att övervakningskamerorna skulle vara hackade, alltså att någon lyckats bryta sig in i dem digitalt. Det verkar dock snarare handla om människor som av olika anledningar inte valt att byta ut övervakningskamerans standardlösenord om ett sådant funnits, vilket gör att personer med kunskap i området enkelt kan logga in i kamerorna.

Enligt sajten som tillhandahåller strömmarna är alla övervakningskameror som finns där kameror som inte lösenordsskyddats alls.

– Han behöver nog inte ens hacka kamerorna i många fall, många av dem är exponerade på nätet eftersom de saknar lösenordsskydd, säger IT-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund-Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige, till Expressen.

Det finns dock flera sätt för den som har en övervakningskamera att skydda sig.

1. Byt lösenord och användarnamn

Det enklaste sättet för att få ett bättre grundskydd är att byta användarnamn och lösenord. Hur du gör det bör stå i din övervakningskameras manual.

2. Ställ in din kamera så att den bara går att nå lokalt

Det bästa sättet för att se till så att din kamera inte är sökbar via nätet är att se till att den egentligen inte är kopplad till internet alls. Din kamera bör ha en guide, antingen i manualen eller på webbsidan, som beskriver hur du ställer in dina kameror i ”local-only mode” så att den bara går att nås med en intern ip-adress (till exempel 192.168.0.3).

3. Använder din kamera wifi? Se då till att ditt wifi-nätverk är krypterat.

Det är busenkelt att via din router ställa in så att ditt trådlösa nätverk krypteras med så kallad WPA2-kryptering. Hur du gör det mer exakt är beroende på vilken router du har, och bör beskrivas detaljerat i din manual. Idag är dock det flesta trådlösa routrar krypterade med WPA2 som standard.

4. Uppdatera mjukvaran i din övervakningskamera.

Moderna övervakningskameror innehåller mjukvara som kan uppdateras, någonting som ofta krävs och tillhandahålls när säkerhetsluckor har hittats. Försök att regelbundet besöka din kameratillverkares webbsida för att se om det finns uppdateringar till just din kameramodell.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro