ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hundratusen nya miljöbilar i år

TT · 18 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
En pump med biogas redo att fylla en miljöbil.             

En pump med biogas redo att fylla en miljöbil.              Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Det kommer att nyregistreras över 100 000 miljöbilar i år enligt en sammanställning av de svenska generalagenternas prognoser som Gröna Bilister gjort.Prognoserna pekar på att 101 535 miljöbilar säljs på en marknad som i övrigt backat något, en ökning med drygt 86 procent jämfört med 2007.Försäljningen väntas öka för såväl befintliga som nya miljöbilsmodeller. Ökade försäljningssiffror väntas även för såväl etanol- och biogasbilar som särskilt bränslesnåla bensin- och dieselbilar, skriver Gröna Bilister i ett pressmeddelande.

"100 000 nya miljöbilar skulle vara en fantastisk milstolpe att passera. Det innebär en klart minskad klimatpåverkan från nybilsförsäljningen, samtidigt som Sverige tar klara steg bort från oljeberoendet", säger Mattias Goldmann på Gröna Bilister.

100 000 miljöbilar skulle motsvara 35 procent av den förväntade nybilsförsäljningen på 285 000 bilar, samma andel som miljöbilarna uppnådde i januari månads registreringar.Den kraftigt ökade försäljningen drivs av en allt större oro för klimatförändringarna och en väntad bensinskattehöjning, tillsammans med ett fortsatt stigande oljepris. Dessutom är en långa rad nya miljöbilsmodeller på väg in på den svenska marknaden. Även i år väntas miljöbilsförsäljningen domineras av etanolbilar från Volvo, Saab och Ford.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro