ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hundratusentals marscherar i USA mot vapenvåldet

Filip Joelsson · 24 Mar 2018
Uppdaterad 24 Mar 2018
Hundratusentals ungdomar runt om i USA protesterade mot rådande vapenlagar i "March for our lives. Det största tåget gick genom Washington DC.

Hundratusentals ungdomar runt om i USA protesterade mot rådande vapenlagar i "March for our lives. Det största tåget gick genom Washington DC. Foto: TT


I dag marscherar uppemot en halv miljon människor i USA i en stor demonstration mot rådande vapenlagar och för säkrare skolor.

klar

Artikellänk är kopierad

March for our lives. Så kallas den enorma demonstration som i dag sker på uppemot 800 platser i USA, och även internationellt.

Initiativet till demonstrationen togs av överlevare från skolmassakern i Florida i februari, där 17 personer miste livet. Budskapen är att väcka frågor om att förbjuda vissa halvautomatiska vapen, begränsa mängden ammunition som säljs, och att reglerna för bakgrundskontrollerna blir hårdare vid vapenköp.

Demonstrationstågen består i huvudsak av skolelever och deras föräldrar, och på banderollerna och skyltarna som bärs vid huvuddemonstrationen i Washington DC  syns budskap så som ”utbildning, inte gravar”, och ”Amerika, älska era barn, inte era vapen”, skriver CNN.

– Jag brinner verkligen för att förändra vapenlagarna och göra USA tryggt, säger 15-åriga eleven och aktivisten Rachel Catania till SVT.

Samtidigt som March for our lives fått en enorm uppmärksamhet och har hjälpt till att på allvar skaka liv i debatten om vapenlagarna i USA – enligt tidsskriften Time uppger två av tre amerikaner att de är för hårdare vapenlagar – fortsätter vapenlobbyn i landet att försvara sina automatvapen och pistoler.

– De vill ha fler restriktioner för laglydiga amerikaner, sa NRA-direktören Wayne LaPierre i slutet av februari, enligt SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro