ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hungerstrejkande Joma har varit på sjukhus fyra gånger

Tobias Andersson Åkerblom · 28 Aug 2014
Uppdaterad 28 Aug 2014
Joma Khatib, 40, fick svårt att andas och prata i tisdags.

Joma Khatib, 40, fick svårt att andas och prata i tisdags. Foto: Tobias Andersson Åkerblom


Joma Khatib tappade fattningen, slet sönder sin tröja och tvingades in i en ambulans av vårdpersonal och polis. Det var fjärde gången han fördes till sjukhus. Palestinierna på Olof Palmes plats har nu hungerstrejkat i tre och en halv vecka.

klar

Artikellänk är kopierad

Även Nidal Lulu har vårdats på sjukhus.
Även Nidal Lulu har vårdats på sjukhus.Foto: Tobias Andersson Åkerblom
Metros reporter beskriver att det luktar unnket och instängt i tältet där hungerstrejkarna befinner sig.
Metros reporter beskriver att det luktar unnket och instängt i tältet där hungerstrejkarna befinner sig.Foto: Tobias Andersson Åkerblom

Det var i tisdags som Joma Khatib, 40, fick svårt att både andas och prata, berättar han.

– Jag tappade kontrollen och vaknade på sjukhuset. Jag kommer inte ihåg hur jag kom dit.

Men innan det hade hade han slitit sönder sin tröja, tappat kontrollen och fått en spruta med lugnande medel av ambulanspersonalen, som ska ha behövt hjälp från polisen med att få in honom i bilen, enligt hans medstrejkare. Själv minns han inget. I polisens händelserapport framgår det endast att en person avfördes till Sahlgrenska strax efter klockan 21 – och att det hade förekommit ”stök”. Det var fjärde gången som småbarnspappan Joma fördes till sjukhus, och han har redan tappat 15 kilo, berättar han.

– Jag har ont överallt, säger han.

Hungerstrejken har pågått i tre och en halv vecka, och tältet där strejkarna sover luktar unket och instängt. För en vecka sedan beslutade de sig för att sluta dricka vatten under tre dagars tid. Joma har fortsatt med vätskestrejken sedan dess – han lever endast på cigaretter.

Även Nidal Lulu, 24, som Metro tidigare har skrivit om, har åkt med ambulans och fått dropp med vätska, salt och socker.

– Jag mådde inte bra alls.

På Sahlgrenska väcker palestiniernas öde oro och diskussion. Vätskeersättningen med socker och salter på sjukhus går delvis emot tanken om hungerstrejk, men när strejkarna kommer in medvetslösa så kan de inte säga nej.

– Vi måste behandla dem som vilka patienter som helst, säger en läkare.

LÄS MER:

► Palestinska hungerstrejkare till sjukhus

► Migrationsverket prövar hungerstrejkares ansökningar

Migrationsverket: besked dröjer minst en och en halv månad

Under torsdagen hölls en stödkonsert för hungerstrejkarna där bland andra José Gonsalez och Jens Lekman spelade, och Vänsterpartiets ordförande i Göteborg Elin Engström talade. Tidigare har bland andra partiledaren Jonas Sjöstedt (V) och Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson Maria Ferm (MP) besökt dem. Men Migrationsverket säger nu att något besked om hungerstrejkarnas öde inte kommer förrän om tidigast en och en halv månad – först måste myndigheten göra ett nytt rättsligt ställningstagande om Gaza. Tills dess blir ansökningarna som myndigheten tidigare har tagit emot av hungerstrejkarna liggande.

– De går inte att behandla förrän vi har den fullständiga informationen kring flera saker, säger myndighetens presschef Fredrik Bengtsson.

Bland annat handlar det om huruvida möjligheten att utvisa till Gaza har förändrats sedan vapenvilan, och det allmänna säkerhetsläget. Myndigheten ska även titta på frågan om preskribering av utvisningsbeslut – då många palestinier inte har kunnat utvisas under lång tid, och utvisningsbeslut preskriberas efter fyra år.

Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.
Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.Foto: Tomislav Stjepic
klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro