ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hungerstrejken avbryts

· 8 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Sudaneserna ska lämna in protestlista

klar

Artikellänk är kopierad

De sju sudaneser som ockuperar Gustaf Adolfs torg i protest mot att utvisas avbryter tillfälligt sin hungerstrejk i dag. De ska tillsammans med sina sympatisörer bege sig till Migrationsverket och lämna in en protestlista med 7 000 signaturer.

– Vi kräver att deras fall omprövas enligt den nya asyllagen. Det är mord att skicka tillbaka dem till Sudan, säger Teysir Suby, talesperson för sudanesernas stödgrupp. Männens matvägran har pågått i 19 dagar nu. Men i går var första gången som frågan behandlades på politisk nivå. Stödgruppen hade bjudit in alla partier och Migrationsverket till paneldebatt i Folkets hus på Hammarkullen.

– Det är helt fel att skicka tillbak folk till Sudan när FN avråder från det, sa Anne-Marie Ekström, riksdagsledamot för folkpartiet.

I dag kommer hon att skicka en skriftlig fråga till migrationsminister Barbro Holmberg om sudanesernas fall. De åtta männen, en person hungerstrejkar från ett gömställe, kommer att fortsätta sin manifestation om Migrationsverket inte hörsammar deras krav. Efter att tältlägret attackerades av rasister i måndags har sudaneserna sällskap på nätterna av drygt 50 meningsfränder.

– Vi har hört att rasisterna tänker slå till igen men det kommer vi att hindra, säger Teysir Suby.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro