ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hur bör en medelålders bete sig på yngres Facebooksidor?”

Jack Werner · 21 Maj 2014
Uppdaterad 21 Maj 2014
"Hur bör en äldre bete sig i yngres statusar?"

"Hur bör en äldre bete sig i yngres statusar?" Foto: AP Photo/Matt Rourke, AFP Photo/Fadel Senna


I veckans nätfråga ger vi oss in på nätikett, eftersom signaturen Dåva undrar hur medelålders släkt och vänner på Facebook bäst hanteras. Har du också en fråga om internet du vill ha svar på? Skicka den till [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Käre Jack. En mig närstående person i åldern 40+ har nyligen trappat upp sitt Facebook-användande något groteskt. Det är nu i det närmaste omöjligt att publicera något alls utan att hen dyker upp med en kommentar, reflektion eller länk. Ofta har de dessutom nästan inget alls har med mina ursprungliga statusar att göra. Bör jag be henom att sluta? Eller överreagerar jag?Dåva

Dåva, för det första: Du är inte ensam om att uppmärksamma denna generationsklyfta. Många uppgiftslämnare – som på grund av överhängande familjekonfliktsrisk önskar förbli anonyma – har vittnat om samma beteende hos även deras medelålders nära och kära. Situationen är typisk, man sitter och skriver en status, kanske något om vädret eller ölen man tänkte dricka i kvällssolen, och plötsligt i kommentarsfältet:

”Påminner mig om sommaren -77 i Skrufsmåla! Vi tillbringade sjutton timmar med att hinka bira och spela banjo. Minns du hur arg gubben i lastbilen blev, (intaggad barndomsvän)?”

”Ja verkligen! Ha ha ha, det var roligt. Här är en för samtalet fullständigt irrelevant Youtube-film!”

”Åh, ha ha ha, den är festlig, och för mina tankar osökt till Libanon 1704, då emiren…”

Och så vidare. Ens ursprungliga stillsamma reflektion har nu rört upp en notification-orkan där Lars-Martin och Britt-Inger och alla andra dyker in med kommentar efter kommentar medan du otröstligt ser ämnet för din status röra sig allt längre bort i evighetens mörker.

Detta är ju ett otyg. Och efter principen att man tar seden dit man kommer bör ju våra medelålders vänner kunna samla sig när de rör på bland sina yngre, verbalt mer återhållsamma släktingars sidor. Rätten till kommentarsfältet bör generellt vara statusägarens.

Men huruvida det är värt att reagera på, att stå upp mot och kräva lugn och relevans i kommentarsfältet, är något du själv måste avgöra. I praktiken kan det ju faktiskt leda till frostig stämning på kommande söndagsmiddagar. Och då kanske det är värt att låta Gert-Rickard hållas.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro