ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hur en tecknad groda blev en av det amerikanska valets stora frågor

Hugo Ewald · 28 Sep 2016
Uppdaterad 21 Okt 2016
Pepe, i en av sina många variationer.

Pepe, i en av sina många variationer. Foto: Montage


Den tecknade grodan Pepe har blivit en av det amerikanska valets stora symboler. Men hur blev en tecknad groda en symbol för vit nationalism och Donald Trump?

klar

Artikellänk är kopierad

Det här är Pepe. En grön tecknad groda som i sig kanske inte verkar särskilt intressant. Men faktum är att grodan Pepe sedan tisdagen är klassificerad som en hatsymbol av den amerikanska organisationen Anti-defamation league, som är en av USA:s stora auktoriteter när det kommer till anti-semitism. Inte nog med det, tidigare under september publicerade Hillary Clintons officiella webbsida en lång artikel om hur "Den där tecknade grodan är mycket ondare än vad du kanske tror".

Hur kunde det hända? Hur kunde en tecknad, ganska neutral groda bli en symbol som associeras med nazism, vit makt-rörelsen och anti-semitism?► LÄS MER: Det här är Anonymous – egentligen

Rutan som först gjorde Pepe känd.
Rutan som först gjorde Pepe känd.Foto: Matt Furie

Var kommer grodan ifrån?

För att förstå Pepe måste vi gå tillbaka till 2005. Då började den amerikanska serietecknaren Matt Furie publicera sin serie Boy's club på Myspace. Serien skildrar fyra kompisar som bor tillsammans. Alla är antropomorfiserade djur, alltså djur med mänskliga drag. Kompisarna äter pizza, spyr och kollar på tv. En av dem är grodan Pepe, som i det första numret av Boy's club beskrivs som att han gillar "pop", "pizza" och att "prata i sin mobil".

2008 kom en sida från serien där Pepe blir påkommen med att kissa ståendes fast med byxorna nedragna populariserad på sajten 4chan. När Pepe får frågan om varför han dragit ned byxorna svarar han "Feels good man", och rutan där citaten sägs kom att användas som en så kallad reaktionsbild, alltså som en bild som används på internetforum för att visa en reaktion på ett tidigare inlägg.► LÄS MER: De fem konstigaste webbsidorna på nätet

En rare Pepe.
En rare Pepe.

Vad är 4chan?

4chan, som är en så kallad imageboard, är på flera sätt internetkulturens epicentrum och liknar internetforum som Flashback. Det är där de flesta internetfenomen tar sin början och det var där Anonymous har sitt ursprung. Alla användare är anonyma, och alla nya forumtrådar måste börja med en bild. Och där passade olika bilder på Pepe – glad, arg, sarkastisk, slug – in som reaktionsbilder för att skildra 4chananvändares reaktioner på olika saker.

Under slutet av 2014 började bilder på Pepe dominera 4chan. På ett ironiskt sätt började en oändlig serie variationer av Pepe-bilder diskuteras som om de vore samlarbilder. I trådar tävlade användare om att lägga upp Pepe-bilder ingen sett förut, så kallade "rare Pepes". I mars 2015 lades ett galleri med totalt 1 200 olika Pepe-bilder upp på 4chan, resultat av att en användare börjat hamstra rare Pepes för att öka tillgången av Pepes så mycket att "marknadsvärdet" skulle gå ned. Kort efteråt dök samma galleri upp på auktionssajten Ebay, där det nådde ett pris på runt 700 000 svenska kronor innan annonsen togs ned på sajten.► LÄS MER: Drogerna flödar på ett hemligt internet – nästan omöjligt att stoppa

En Trump-Pepe.
En Trump-Pepe.

Men, det låter ju inte alls som att Pepe var en hatsymbol? Eller?

Eftersom Pepe kom att ta över stora delar av 4chan dök grodan och hans oändliga variationer och upp på "/pol/", 4chans avdelning för politisk diskussion. Likt stora delar av 4chan tävlar användarna på /pol/ om att underhålla men kanske främst chockera varandra, och sedan /pol/ skapades 2011 har den kommit att bli ett tillhåll av rasistiska, sexistiska, antisemitiska och islamofoba åsikter och diskussioner.

/pol/ är ofta associerad med den amerikanska alt-rightrörelsen, en löst organiserad politisk rörelse som ofta anklagas för att förespråka vit nationalism, antisemitism, antifeminism, högerpopulism och islamofobi. Rörelsen enas i sitt motstånd till mångkultur och stöd för republikanernas presidentkandidat Donald Trump. Alt-rightrörelsen stod länge långt utanför den amerikanska mainstreamkulturen, men fick stor uppmärksamhet när demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton pekade ut rörelsen i ett tal i augusti.

Alt right-rörelsen har gjort sig känd för att driva politisk opinion via mem, delbara bilder, och för att främst driva opinion på nätet. Ofta har bilderna föreställt Pepe, bland annat i en bild där Pepe avbildas som Donald Trump och som Donald Trump själv kom att dela på Twitter. Även Donald Trumps son, Donald Trump jr, har delat bilder där företrädare för alt-rightrörelsen syns stå sida vid sida med Pepe.► LÄS MER: Hemliga nätverkets mål: Utrota barnporren på nätet

När Hillary Clintons webbsida i september publicerade artikeln om grodan Pepe, ”Donald Trump, Pepe the frog, and white supremacists: an explainer”, möttes hon med mycket hån från 4chan-användare och andra som menade att Pepe är en neutral figur som kan användas i ett stort antal syften. Kritiker lyfte även att kändisar Katy Perry delat bilder av Pepe. Men efter artikeln på Hillary Clintons webbsida och faktumet att Anti-defamation league nu stämplat Pepe som en hatsymbol kommer nog göra det svårt att återigen göra Pepe till en opolitisk symbol.

Matt Furie, som skapade Pepe och kommer rösta på Hillary Clinton, tar å andra sidan tar alt-rightrörelsens förkärlek till Pepe med lugn.

– Jag tror Pepe kommer leva vidare vad som än händer inom politiken just nu, sa han till The Guardian i september.► LÄS MER:  Skrev att våldtäkt borde bli lagligt – attackerades av Anonymous

Pepe används ofta för att göra politiska poänger. Här för att demonstrera den mur Donald Trump vill bygga mot Mexico.
Pepe används ofta för att göra politiska poänger. Här för att demonstrera den mur Donald Trump vill bygga mot Mexico.
klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro