ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hur fräscht känns mamma-pappa-barn 2015?

Åsa Larsson · 24 Sep 2015
Uppdaterad 20 Okt 2015
I Sverige finns det strax över 1,1 miljoner familjer och av dem är kring 770 000 kärnfamiljer, enligt SCB.

I Sverige finns det strax över 1,1 miljoner familjer och av dem är kring 770 000 kärnfamiljer, enligt SCB. Foto: TT/arkiv


För några år sedan debatterades kärnfamiljens död flitigt. Hur mår kärnfamiljen i dag? Vad är bra och vad är dåligt med denna traditionella familjeform? Vi har frågat en rad experter.

klar

Artikellänk är kopierad

I Sverige finns det kring 770 000 kärnfamiljer. Det är den vanligaste familjeformen, före både våra 260 000 ensamstående föräldrar och 75 000 ombildade familjer. Men är den bättre?

Nej, inte bättre än andra familjeformer, i alla fall inte enligt vetenskapen, säger Björn Jonsson, adjunkt i socialt arbete vid Högskolan i Jönköping.

– Det är snarare en ideologisk än en vetenskaplig ståndpunkt.►LÄS MER: Fler skaffar barn med samma partner Kärnfamiljen är ett resultat av industrisamhället och handlar om försörjning och religion.

– Det önskvärda var äktenskap och sen skulle det gå minst nio månader innan första barnet kom, säger Jonsson.

Hur är det i dag då? Vi har tittat närmare på kärnfamiljen med hjälp av en biolog, en ekonom och en psykolog.

Är det en bra strategi för djuret människan att leva i kärnfamilj?

– Det som styr parningssystem hos djur handlar om vad som krävs för att ungarna ska överleva och hur föräldrarna ska maximera spridandet av sina egna gener, säger Anna Qvarnström, professor i biologi vid Uppsala universitet.

Då verkar ju inte detta vara någon bra strategi?

– Men det gäller det inte bara att ha många barn, utan det ska ju vara kvalitet på dem så att det kan bli barnbarn och barnbarns barn, säger Qvarnström.►LÄS MER: Paret blev kära i samma kille: Vill visa hur det är att leva som tre – Om man tittar på samhällsutvecklingen så går vi mot mindre och mindre familjer, det kan se lite paradoxalt ut. En teori är att det krävs väldigt mycket investering i varje barn för att vi ska kunna konkurrera i ett sådant här komplicerat samhälle.

Är det ekonomiskt bra eller dåligt att leva i kärnfamiljer?

Enligt Ingela Gabrielsson, familjeekonom på Nordea, är familjer som håller ihop länge den mest ekonomiska formen.

– Att ha två löner och kunna planera långsiktigt är en bra affär, men det är samma vinst vare sig det är en kärnfamilj eller en nybildad familj.►LÄS MER: ”Låt mig baka bullar och dricka skumpa medan min man byter däck”

Att skilja sig kan vara kostsamt, med uppbrott och nya boenden.

Men om man lever tillsammans flera vuxna, till exempel i ett kollektiv, borde inte samkörningseffekterna öka då?

– Det kan vara ett projekt som är svårare att få att hålla länge. Då är det viktigt att alla inblandade tänker: Vad är det jag vill ha ut av det här sättet att leva och hur ska vi skydda varandra om någonting händer?

Enligt Gabrielsson är reglerna för gifta par är mer förmånliga än sambolagstiftningen.

– Oavsett så ska man alltid ha ett helt eget sparande, uppmanar hon.►LÄS MER: Att skiljas som vänner Men barnen då? Mår barn bäst av att bo i kärnfamilj?

– Jag ser inga fördelar alls – om man jämför med andra konstellationer som är varaktiga och djupa, säger barn- och ungdomspsykologen Jenny Klefbom.

– Jag ser heller ingen poäng med att det ska vara en man och en kvinna.►LÄS MER: Bråk om pengar bakom konflikter i relationen Det viktigaste är att barnet har långvariga relationer till vuxna som de kan knyta an till över livet.

Blir det inte problem när föräldrar skiljer sig?

– Det kan vara jobbigt med långa resor eller stora skillnader i familjen, men det är inte skadligt för barn att leva med separerade föräldrar, om man ser till statistik och forskning.

– Men om du frågar barnen så är det få saker som barn är så rädda för som att deras föräldrar ska skilja sig.►LÄS MER: Parterapeuten: Här är felen vi gör i relationen Vad kan det finnas för problem med kärnfamiljsformen?

– Det är inte ovanligt att folk håller ihop för barnens skull än i dessa dagar, och det blir ju sällan bra.

Det viktigaste, säger Jenny Klefbom, är att man reflekterar över sitt liv och tar ansvar för det – hur man än lever.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro