ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hur fungerar det med Storbritanniens riksdelar, egentligen?

Filip Häggberg · 18 Apr 2017
Uppdaterad 18 Apr 2017
Theresa May är premiärminister i Storbritannien, som utgörs av riksdelarna Wales, England, Skottland och Nordirland.

Theresa May är premiärminister i Storbritannien, som utgörs av riksdelarna Wales, England, Skottland och Nordirland. Foto: Jane Barlow/AP/TT/IBL/Alamy


Storbritannien har varit mycket på tapeten den senaste tiden, senast med att premiärministern Theresa May under tisdagen utlyste ett nyval. Men hur fungerar egentligen landet med sina fyra riksdelar?

klar

Artikellänk är kopierad

Under tisdagen utlyste Theresa May nyval i Storbritannien och för några veckor sedan drogs processen för Brexit igång.

Här får du lära dig lite mer om landet och hur det fungerar.

Hur ser det ut geografiskt?

Landet Storbritannien har fyra riksdelar: Wales, England, Skottland och Nordirland. De tre förstnämnda utgör den största av de två öarna som ligger i Atlanten, nordväst om Frankrike, Belgien och Holland. Nordirland gränsar till Irland på den andra ön, men tillhör alltså Storbritannien. Irland är ett självständigt land.

England är den största riksdelen, med över 50 miljoner invånare. Näst störst är Skottland, med över 5 miljoner invånare. Wales har drygt tre miljoner invånare och Nordirland knappt två.

Varje riksdel har en egen huvudstad, men Storbritannien har också London som gemensam huvudstad. Riksdelen England har också London som huvudstad. Wales huvudstad heter Cardiff, Skottlands Edinburgh och Nordirlands heter Belfast.

Hur fungerar det med politiken?

Storbritanniens parlament består av två kamrar, underhuset och överhuset. Underhuset är den primära lagstiftaren, där det sitter 659 ledamöter. 529 kommer från England, 59 från Skottland, 40 från Wales och 18 från Nordirland.

I Skottland och Wales finns separatistiska partier som aktivt arbetar för att respektive riksdel ska bli självständiga. I Nordirland finns det två partier som vill att riksdelen ska vara kvar i Storbritannien, och två andra som verkar för att Nordirland i stället ska bli en del av grannlandet Irland.

Vad det gäller rättssystem har Skottland ett separat hybridsystem.

Hur representeras landet inom idrotten?

Här är det väldigt olika. Under fotbollsmästerskap som fotbolls-EM och fotbolls-VM tävlar exempelvis riksdelarna för sig själva, medan Storbritannien i de Olympiska spelen representeras som ett land.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro