ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Hur funkar det med karensavdraget? Här är allt du behöver veta

Linnea Bergman, Filip Häggberg · 23 Feb 2017
Uppdaterad 17 Jun 2019
Om du har en sjukdom som gör att du är borta från jobbet ofta kan du slippa karensavdraget.

Om du har en sjukdom som gör att du är borta från jobbet ofta kan du slippa karensavdraget. Foto: Shutterstock


När du är sjuk och borta från jobbet får du ett avdrag på 20 procent av din sjuklön, något som kallas för karensavdrag. Men vad gäller om du går hem efter halva dagen? Och spelar det någon roll vilken anställning du har?

klar

Artikellänk är kopierad

Vad är karensavdrag?

Om du är anställd och måste vara hemma från jobbet på grund av sjukdom förlorar du 20 procent av din sjuklön en genomsnittlig arbetsvecka. Därefter får du sjuklön, som är knappt 80 procent av din ordinarie lön, i 14 dagar.

Arbetssökande, behovsanställda och föräldralediga får i stället ett karensavdrag från sin sjukpenning från Försäkringskassan som är på 20 procent av den sjukpenning du beräknas få en genomsnittlig kalendervecka.

Vad händer om jag blir sjuk flera gånger på kort tid?

Du kommer tillbaka till jobbet efter sjukdomen – så blir du sjuk igen. Då är det så här: Om du inom loppet av fem dagar efter att du kommit tillbaka till jobbet blir sjuk igen slipper du karensavdraget om det redan dragits en gång. Då får du sjuklön direkt.

Kan jag slippa karensavdrag om jag är sjuk väldigt ofta?

Ja, det kan du! Om du har en sjukdom, eller ett funktionshinder, som gör att du beräknas vara borta fler än tio gånger per år kan du ansöka om högriskskydd hos Försäkringskassan. Du ansöker själv, men det kräver att du har en dokumenterad sjukdomshistoria och intyg från läkare. Om du får högriskskyddet beviljat får du sjuklön redan från första dagen av din sjukdomsperiod, och slipper alltså karensdagen.

Men om jag går till jobbet, men går hem under dagen, blir det karensavdrag då också?

Ja, om du går hem vid lunch och sedan är hemma även nästkommande arbetsdag kommer ett vanligt karensavdrag att göras, som alltså ligger på 20 procent av sjukpenningen du beräknas få en genomsnittlig kalendervecka.

Vad är skillnaden mellan en karensdag och ett karensavdrag?

Innan 1 januari 2019 har vi haft en karensdag i stället för ett karensavdrag. Med karensdagen fick man ingen sjuklön första dagen man var hemma sjuk. Det ändras till ett karensavdrag, bland annat för att underlätta för personer som har långa koncentrerade arbetspass och som kunde förlora mycket pengar om de råkade bli sjuka just ett sånt arbetspass.

Tidigare fick man bara avdrag med en halv karensdag om man gick hem vid lunch en dag. Numera får man dock ett helt karensavdrag även om den första sjukdagen startar vid lunch.

Texten har uppdaterats för att stämma i samband med regeländringarna kring karensdag/karensavdrag 1 januari 2019.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro