ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hur går det för världens islamister?

Åsa Larsson · 25 Jul 2015
Uppdaterad 25 Jul 2015
En bild från Raqqa, Islamiska statens huvudfäste. Bilden har enligt AP verifierats.

En bild från Raqqa, Islamiska statens huvudfäste. Bilden har enligt AP verifierats. Foto: TT/AP Photo


I dag kom rapporter om stora motgångar för de tre största terrororganisationerna i världen – hur går det egentligen för Islamiska staten, al-Qaida och al-Shabaab?

klar

Artikellänk är kopierad

I dag attackerade turkiska stridsflyg Islamiska staten (IS) inne i Syrien och enligt Turkiets premiärminister så förstördes tre IS-fästen fullständigt. Hur går det egentligen för terrorgruppen IS?

Vi frågade Utrikespolitiska institutets Mellanösternexpert Per Jönsson.

– Relativt bra. Det har gått bra hela det här året.

Turkiet och Islamiska staten

I och med att Turkiet klev in på banan har IS en fiende till.

– Men det är ju knappast så att några flyganfall från Turkiet skulle ha större skadeeffekt än ett års amerikanska och brittiska bombningar, säger Per Jönsson

IS har haft några få motgångar – mot syriska kurder i Kobane och när man förlorade den erövrade staden Tikrit i Irak.

– Men de har utvidgat sitt område i Syrien från en tredjedel till hälften och tränger nu fram mot Assad-regimens nyckelstäder.

Hur många krigare har IS uppskattningsvis?

– Ingen har någon aktuell siffra, men amerikanerna bedömde i september att det rör sig om högst drygt 30 000. Kurdiska källor talar om 100 000-200 000 IS-krigare. Ingen vet hur många som rekryterats inom området man övertagit.

Hur många människor lever nu under IS regim?

– På ett år har IS gått från att kontrollera en yta stor som Storbritannien till en bra bit mer i dag och däri från kanske 7 till nu 12-13 miljoner människor.

Utländska jihadister från bland annat Europa utgör en liten men aldrig sinande ström, säger Per Jönsson. Dessa används främst till självmordsuppdrag på grund av sin brinnande fanatism och för att de anses veka – fysiskt och militärt otränade.

Dödar al-Qaida-ledare

Från Afghanistan meddelades i dag att befälhavaren Abu Khalil al-Sudani, uppsatt inom al-Qaida, dödats i en amerikansk flygräd. 

Hur går det för al-Qaida?

– Ganska dåligt, säger Per Jönsson, expert på Utrikespolitiska institutet.

Det senaste året har dock gruppen haft en del makabra "framgångar", bland annat terrordådet mot Charlie Hebdo i Paris, al-Nusrafrontens framfart i  Syrien  och dess gren i Jemen.

Hur påverkar den här typen av riktade attentat?

– USA har slagit ut många al-Qaida-ledare under åren så det har nog påverkat en del. Men man trimmar de underlydande befälen så att det alltid går att fylla på underifrån.

al-Shabaab på dekis

I Somalia drevs i dag jihadistgruppen al-Shabaab ut från två al-Shabaabs sista fästen i landet.

Hur går det för al-Shabaab?

– Jag tycker att de verkar ha försvagats en hel del, säger Per Jönsson.

al-Shabaab är spridda och sedan Afrikanska unionen (AU) gick in och hjälpte de somaliska regeringsstyrkorna har det gått sämre och sämre.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro