ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hur går det till när domarna stoppar Trumps inreseförbud, egentligen?

Filip Häggberg · 16 Mar 2017
Uppdaterad 16 Mar 2017
Inte heller Trumps reviderade förslag har trätt i kraft, efter att det stoppats av federala domare.

Inte heller Trumps reviderade förslag har trätt i kraft, efter att det stoppats av federala domare. Foto: Mark Humphrey/AP/TT


En federal domare från Hawaii satte på onsdagen stopp för Donald Trumps nya inreseförbud – bara timmar innan det skulle träda i kraft. Men hur går det egentligen till? Metro har frågat en expert.

klar

Artikellänk är kopierad

Donald Trumps första version av inreseförbudet stoppades i början av februari av en federal domare från Seattle. Presidenten reviderade då i dekretet, han ändrade bland annat så att personer från Irak inte omfattades av förbudet.

Nu har den nya versionen också stoppats. En domare från Hawaii lämnade in en stämning bara timmar innan inreseförbudet skulle träda i kraft. Senare gjorde en domare från Maryland samma sak.

Så, hur är det möjligt att en enskild domare från en enskild delstat kan stoppa ett nationellt inreseförbud?

– Det handlar om att federala domare, sådana som utnämnts av senaten och har jurisdiktion över en delstat, också kan utfärda domslut som gäller nationellt via de domstolar de arbetar vid. Detta till skillnad från lokala domare, som har mer begränsade beslutsbefogenheter, säger Erik Åsard, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Vad händer sen? Kan Vita huset få igenom inreseförbudet ändå?

Nästa steg är att motparten, Vita huset och presidenten i det här fallet, granskar domslutet och tar ställning till om de ska gå vidare till högre domstol för att få beslutet ändrat. I sista hand kan frågan överklagas till Högsta domstolen, som i så fall avgör ärendet.

Det finns två anledningar till att inreseförbudet stoppats flera gånger, av flera olika delstater, enligt Erik Åsard.

– Den första är att de anser att det på flera sätt skadar delstaten, i form av turismen och näringslivet. Den andra anledningen är att det är riktat mot en specifik religiös grupp, muslimerna, vilket de anser strida mot amerikanska konstitutionen, säger han.

Hur vanligt har det varit för tidigare presidenter, att få beslut stoppade av federala domare?

Det har förekommit tidigare också, men inte så ofta och så tidigt som under Trump, säger Erik Åsard.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro