ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hur håller man i vinglaset? Så stilar du på festen som Carl Jan Granqvist

Linnea Gustafson · 17 Mar 2017
Uppdaterad 17 Mar 2017
Bilden är ett montage. Carl Jan vet hur får mest stilpoäng i minglet.

Bilden är ett montage. Carl Jan vet hur får mest stilpoäng i minglet. Foto: Staffan Löwstedt/Anders Wiklund/TT


Förutom partyoutfits och en bra spellista finns det andra saker man kan tänka på om man vill klättra på glamourskalan. Till exempel hur man ska hålla i vinglaset. Vinkännaren och matkonstprofessorn Carl Jan Granqvist berättar hur du glänser med glaset i handen.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det snobbigaste sättet att hålla i glaset är att hålla i foten. Det går an att hålla i skaftet. Vill man vara riktigt vulgär kan man sätta händerna kring kupan, säger Carl Jan Granqvist.

Detta är generella etikettregler för alla typer av viner och drycker i glas som består av en kupa med skaft och fot, menar Carl Jan Granqvist.

Två andra anledningar till att inte hålla i kupan är att inte påverka vinets temperatur med sin egen kroppsvärme samt att inte kladda ner kupan med fettfläckar från fingrarna.

Sedan 1500-talet har vi druckit ur glas med fot. Men det var inte förrän mitten på 1800-talet det utvecklades olika sorters glas för olika drycker, berättar Carl Jan Granqvist.

– Först drack man faktiskt rödvin ur röda glas.

Men det är mycket senare det kommer att skiljas på vitvins- och rödvinsglas. Närmare bestämt 1961 då Operakällaren i Stockholm återinvigdes efter renovering.

– 1961 är ett märkesår då Älghults glasbruk designade en helt ny serie glas särskilt till Operakällaren. De skapade vinglas där kuporna såg ut som tulpaner, säger Carl Jan Granqvist.

När det kommer till ölglas finns det inte så mycket till alternativ, om inte bägaren har ett handtag, en så kallad hänkel. Då kallas även glaset för sejdel.

– Har man varit på Oktoberfest i Tyskland så förstår man att ölglas med hänkel definitivt är lättare att bära flera på samma gång. Då kan man bli serverad av damer som bär åtta sejdlar i vardera näve. Det är väldigt roligt, skrattar Carl Jan.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Gustafson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro