ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hur kan mäklare tjäna mer än de som tar hand om våra sjuka?

metro · 15 Aug 2016
Uppdaterad 15 Aug 2016

Foto: Privat/TT


Missförhållandena inom vården är en skymf för hela det svenska samhället. Dåliga arbetsförhållanden leder till brist på vårdpersonal och har reducerat oss till fabriksarbetare i ett välsmort maskineri, skriver läkaren Darius Barimani.

klar

Artikellänk är kopierad

I Sverige råder ett vårdkaos med plats- och personalbrist. Gränsen för hur långt effektiviseringen kan gå är nådd. Särskilt med tanke på att vi inte spenderar särskilt stor del av vår totala BNP på sjukvård jämfört med många andra länder i väst, enligt OECD Health statistics. Trots det upprätthåller vi en sjukvård i världsklass.

Detta betyder ju egentligen att vi som jobbar inom vården sliter häcken av oss. Nedskärningar har gjorts i många år och reducerat oss till fabriksarbetare i ett välsmort maskineri. Den 4 september samlas vi för nationell manifestation mot missförhållandena inom vården.

►LÄS MER: Debatt: Hur mycket är en sjuksköterska värd?

Det finns en missuppfattning om att vårdkaoset beror på en snedfördelning av resurser snarare än en brist på faktiska resurser. Som exempel talas det ofta om hur det kan finnas pengar för inhyrda sjuksköterskor men inte pengar till att förbättra arbetsvillkoren för fast anställda. Eller hur det kan gå att anställa så många administratörer och chefer i stället för operationssjuksköterskor. Men egentligen handlar det om att staten och landstinget lägger för lite pengar på sjukvård.

Vi kan tala om styrning, effektivisering, produktion, patientflöden och management i evigheter utan att något händer om inte sjukvården får mer pengar. Det är sant att det är slöseri att behöva rekrytera från bemanningsföretag. Chefer och administratörer har vi säkert också fler än vad vi behöver. Dock kommer kostnaderna för detta aldrig ens komma i närheten av vad det skulle kosta att i längden skapa en hållbar och attraktiv arbetsmiljö för oss som arbetar inom vården.

För att skapa en sådan miljö behöver vårdpersonal få mer i lön (med undantag för läkare), kortare arbetsdagar, mer flexibla arbetstider och framför allt bättre möjligheter till betald vidareutbildning. För detta kommer det behövas pengar, framför allt statliga pengar och förmodligen kommer det krävas högre skatter. Detta är egentligen enkel matematik och konstigt att folk inte förstår.

Dagligen hörs många människor och patienter klaga på vården men hur många av dem är beredda att göra något för att förändra den och hur många är redo att betala mer i skatt? Ni som inte arbetar inom vården förstår inte hur tufft det är att arbeta treskift upp till 40 timmar i veckan för en låg lön.

►LÄS MER: Debatt: Sjuksköterskan Linnea, 24, anmälde landstinget till ”Lyxfällan”

Hur kan de som tar hand om våra gamla och sjuka dygnet runt ofta tjäna mindre än mäklare, bankirer eller börsanalytiker som, enligt mig, gör mindre för samhällsnyttan än undersköterskor på äldreboenden?

Missförhållandena inom vården är en skymf för hela det svenska samhället och det är direkt kopplat till bristen på vårdpersonal som orsakats av dåliga arbetsförhållanden. Det måste bort. Personer som är sjuka måste få vård på rätt sätt. Vård som det finns ett behov av måste det finnas pengar till.

Allting är möjligt om vi arbetare går ihop. Låt ingen intala dig något annat. Manifestera på din ort den 4 september för en vård vi alla kan vara stolta över.

Darius Barimani

Läkare och styrelsemedlem i Socialistiska läkare

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro