ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hur kan man mörda sina egna barn?

Anneli Wikström · 22 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Hur kan man mörda sina egna barn? Det är frågan alla ställer sig efter barnamorden i Arboga där pappan misstänks vara gärningsman. – Det är den yttersta hämnden mot mamman, säger Sven Å Christiansson, professor i psykologi. Pappan sitter anhållen misstänkt för att ha mördat sina två barn, två och fyra år gamla, och för att ha skadat barnens mamma svårt. Brottet förfärar och många ställer sig frågan hur en pappa kan mörda sina egna barn. Psykologen Sven Å Christiansson förklarar att det kan vara ett sätt att hämnas på mamman. – Det är den yttersta hämnden mot mamman. Mannen tänker ”om jag inte får henne ska ingen annan heller få henne” och barnen ses som en förlängning till mamman. Det är ett sätt att skada henne, säger han till metro.se.

Den anhållne pappan är sedan tidigare misstänkt för olaga hot och misshandel av barnens mamma. Enligt Expressen har grannar berättat att han har smugit utanför hennes hus och övervakat henne. Detta hör till beteendet menar Sven Å Christiansson. – Det är ett typiskt förföljelsebrott. En före detta partner som inte accepterar att det är slut och som börjar förfölja sitt ex. Det kan börja med telefonsamtal, att de börjar smyga utanför hemmet. Sen trappas det upp till hot och därefter kan det sluta med våld.

Sven Å Christiansson känner till att mamman hade en blogg där hon öppet skrev om situationen med ex-mannen och om sin lycka över att ha mött kärleken i en ny man. Detta tror han kan ha triggat ex-mannen. – Att läsa om detta förstärker utanförskapet mot honom. Ingen skuld ska läggas på kvinnan för att hon skrev i sin blogg men polisen borde ha rått henne att inte agera på det sättet. De måste kolla över sina rutiner.

Christiansson, som är professor i psykologi på Stockholms universitet och på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall, tycker att det är viktigt att det förs en diskussion om förföljelse. – Det här fallet visar hur viktigt det är med kunskap och lagstiftning. Man kan förekomma i vissa fall genom att titta på förföljelsemönstret, vidta åtgärder och införa ett skyddsbeteende hos offret. Vad de ska göra och inte göra för att inte uppmuntra och trigga förföljaren.

Den anhållne pappan nekar till anklagelserna.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro