ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hur kan någon ligga död i lägenheten i två år?

Tomas Lundin · 11 Nov 2014
Uppdaterad 11 Nov 2014
Jannicke Kihlman startade föreningen Fenix, en plats för människor att mötas.

Jannicke Kihlman startade föreningen Fenix, en plats för människor att mötas. Foto: Privat/TT


klar

Artikellänk är kopierad

Nu har det hänt igen. En kvinna i 70-årsåldern hittades död i en lägenhet i Karlstad efter att ha legat där i två år. Frågan alla ställer sig varje gång en person som legat död länge i en lägenhet hittas är hur ingen kunde märka något.

Jannicke Kihlman, grundare av föreningen Fenix som i 13 år har jobbat med människor i ensamhet, är tyvärr inte förvånad över att det har hänt igen.

– Tänk efter, om du bor i ett lägenhetshus med grannar, hur ofta träffar du egentligen på dem?

Till Fenix lokal i Aspudden i södra Stockholm kan vem som helst komma och fika och träffa andra människor. De som tittar in kan vara ensamma människor som förlorat jobb och familj och därmed sitt sociala umgänge. ► LÄS MER: Ensamheten höll på att bli Gun-Britts död

– Vi lever inte så nära varandra längre, barnen flyttar längre ifrån sina föräldrar och så finns det dem som inte har någon familj alls. Det är ett väldigt individstyrt samhälle, säger Jannicke Kihlman.

Det är en sak att skapa mötesplatser och självhjälpsgrupper för ensamma, men då krävs det att den ensamme tar steget och söker hjälp och sällskap. Om du inte är inne i vård- och omsorgsapparaten finns det ingenting som kan hindra dig från att vara hur ensam du vill – eller kanske inte alls vill. ► LÄS MER: Daniel dog utan att någon märkte något

Jannicke Kihlman tror att det är viktigt att skapa en samvaro mellan grannarna. För vissa kanske det är den enda sociala kontakt de får.    

– Det behövs någon som tar initiativ i porten, själv bjuder jag in alla till fika eller ”portglögg”, alla kanske inte kommer på första inbjudan men kanske kommer nästa gång.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro