ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hur kan ni flyga så mycket när ni vet att det förstör klimatet?

Metro · 5 Dec 2015
Uppdaterad 7 Dec 2015

Foto: Privat/Terje Pedersen/TT


klar

Artikellänk är kopierad

Klimatmöte eller inte, december är som mörkast och som ett brev på posten alla planer på att resa till värmen. Reklamen för charterresorna. Snacket om vem som ska resa vart och när. Komma bort lite.

Tanken är alltså att Sverige ska bli helt fossilfritt 2050. En viktig och ambitiös målsättning att vara stolt över. Nu är det för all del 35 år kvar, och vi måste jobba på precis alla nivåer för att klara av det – bilismen, köttet, energiförbrukningen och så vidare. Men vi kan glömma att bli fossilfria med de resemönster vi vant oss vid de senaste 20 åren. En enda resa tur och retur till Asien släpper ut flera ton per person!► LÄS MER: Anika Agebjörn: Jag vill kunna ta tåget på utlandssemestern

Det där med att alla flyger så fort de får en slant över, vad handlar det om egentligen? Kan någon ha missat hur stor klimatpåverkan en enda flygresa har?

Ändå flyger vi allt oftare. Fikabordsdiskussioner och Facebookstatusar handlar så här års dagligen om solsemesterplaner, weekendresor till New York, två veckor i Thailand över jullovet och kanske en skidresa till Alperna i vår. Det har blivit helt självklart att oreflekterat flygsemestra ett par gånger om året för alla som har råd.

Och vem vill förstöra stämningen genom att kritisera en väns semesterplaner? Inte jag i alla fall.

Men jag förstår bara inte: Hur kan kloka människor som känner till vilken enorm klimatpåverkan flyget innebär göra det så obekymrat och så ofta? Kan det vara möjligt att man struntar i konsekvenserna? Nej, det kan inte vara möjligt. Många har dessutom barn, och för mig låter det helt obegripligt att inte bry sig om vad den globala uppvärmningen kommer att leda till redan detta sekel.

Är det kanske så att ingen ensam droppe känner sig ansvarig för översvämningen. Det alla andra gör kan jag inte behöva ta ansvar för. Att som enskild person avstå skulle inte göra någon skillnad. Och så kan jag ju klimatkompensera. Och köpa en miljöbil. Och äta vegetariskt på måndagar. Jag vet att det är dåligt med flyget, men det är min enda last!► LÄS MER: Så mycket dyrare har flygresan blivit – på bara tio år

En viktig och helt riktig invändning är att kampen mot klimatförändringarna aldrig enbart kan vara upp till privatpersoners egen moral. I början av 90-talet åkte jag till Paris, och självklart tog jag tåget – flyget var så dyrt att det inte var att tänka på för en 20-åring och det var ju så smidigt med nattåget från Köpenhamn. Jag orkar inte ens tänka på hur krångligt och dyrt det skulle vara att göra samma resa idag jämfört med ett lågprisflyg.

Hur vi reser, vare sig det är till jobbet och affären eller mellan länder, är något som kräver politiska lösningar. Är det billigare att flyga än att ta tåget samma sträcka kan vi knappast skylla på privatpersoner som tar flyget. Politiska styrmedel måste först och främst se till att flyget betalar för sina egna utsläpp. Och samtidigt se till att hållbara transportmedel över huvud taget finns att välja.

Men jo faktiskt, när det gäller de oreflekterade semesterflygresorna till andra sidan jorden, så kommer vi inte ifrån att det också handlar om eget ansvar. Jaha, ska vi ta tåget till Thailand, undrar någon nu. Nej, det menar jag inte. Men om du redan varit där, kan du kanske göra en kortare resa? Hur ofta tycker du själv att det är rimligt att flyga?► LÄS MER: Sam flyger 150 mil till jobbet – ”billigare än lägenhet i London”

Karin Neuhaus

Före detta bloggare på Karins miljöblogg

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro