ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hur kul är det att rädda världen själv?

metro · 20 Okt 2016
Uppdaterad 22 Okt 2016
Lucella Bergström, Kim Jakobsson, Jenni Nylander från Ungdomar.se

Lucella Bergström, Kim Jakobsson, Jenni Nylander från Ungdomar.se Foto: Privat/Julia Bergh


I veckan släppte Aktuell Hållbarhet en lista på 33 hållbarhetstalanger under 33 år. Jag var med på listan, vilket jag tycker är oerhört hedrande. Men att se mitt namn på listan väckte något inom mig som jag inte var beredd på. Hur kul är det egentligen att rädda världen själv, undrar Kim Jakobsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Det började med att jag fick ett mail om att jag skulle vara en av de som skulle presenteras i en lista med personer som Aktuell Hållbarhet listar som unga hållbarhetstalanger. Min första reaktion var glädje och stolthet. Någon ser och uppmärksammar mitt hårda och långa arbete med att inkludera och engagera unga i samhället och hållbarhetsfrågor. Men så kom den bittra eftersmaken.

Är det inte passé att uppmärksamma och hylla enskilda individer och stjärnor? Speciellt i ett samhälle där vi mer än någonsin tidigare behöver samarbete för att uppnå just hållbarhet. Jag insåg att det för min del är tröttsamt och oviktigt att lyfta en enskild individs insats eller prestation. Vi lever i ett av världens mest individualistiska samhällen, där allt ansvar ligger på individen. Samtidigt visar fler och fler undersökningar att ungas psykiska ohälsa i form av stress och ångest ökar. Är det verkligen så märkligt när man tänker efter? All den här hetsen på ett självuppfyllande och att man som individ ska lyckas, fatta rätt beslut och skapa sig ett eget varumärke sätter såklart spår och jag tror att det är precis det vi ser i de här undersökningarna.

►LÄS MER: DEBATT: HeatoN: "Riksidrottsförbundet, erkänn e-sporten som en sport"

Så att lyfta enskilda individer är kanske inte rätt väg att gå. Istället bör vi försöka skapa samhörighet, teamkänsla och förändringsvilja på ett större plan. Vi på Ungdomar.se nominerade nyligen fem unga eldsjälar som engagerat sig för de globala målen och lät besökare rösta fram en vinnare. Så vi har själva varit med och byggt upp individfixeringen. Och självklart finns det ett värde i att lyfta enskilda förebilder och goda exempel. Men tänk om Aktuell Hållbarhet istället för att lyfta mig som enskild person hade lyft hela teamet bakom Ungdomar AB, we_change och Ungdomar.se. Vad hade det lett till?

För bakom varje enskild person på den där listan över talanger finns ett helt maskineri som jobbar i det dolda. Människor som dedikerar hela sitt liv till att skapa förändring, människor som brinner för att skapa ett hållbart samhälle. Vad är det ens som räknas som talang? I dessa listor återkommer ofta samma namn och dessa personer ingår alltför ofta dessutom i samma sammanhang. Detta betyder att flera perspektiv saknas. Vad är det som säger att en person som jobbar med att tömma stadens återvinningskärl inte är en hållbarhetstalang?

►LÄS MER: DEBATT: Så här låter hatet som Cissi Wallin får efter en krönika

Inte för att skryta, och verkligen inte för att jag är den enda vars namn funnits med på en prestigefylld lista tidigare så måste åtminstone dessa listor kompletteras och förstärkas för att skapa en större förändringskraft, nytta och inte minst en rörelse. En rörelse byggd på kraften i att göra saker tillsammans. Partnerskap, samskapande och gränslöshet i våra arbetsmetoder, det är vad som behövs för att skapa ett hållbart samhälle och det som bör lyftas som inspiration för att skapa variation bland alla listor. Så vad är poängen då?

Det är tillsammans vi förändrar världen. Det är faktiskt varken kul, meningsfullt eller smart att göra det ensam. Därför har jag inte ens skrivit den här debattartikeln själv. Jag har samskapat den tillsammans med mina kollegor för det är så vi jobbar: tillsammans, öppet, prestigelöst och nytänkande.

Kim Jakobsson, VD Ungdomar AB

Lucella Bergström, kommunikationsansvarig Ungdomar AB

Jenni Nylander, Verksamhetsutvecklare Ungdomar AB

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro