ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hur kunde Donald Trump vinna USA-valet?

Aron Andersson · 9 Nov 2016
Uppdaterad 9 Nov 2016

Foto: TT / Montage


Den amerikanska valnatten blev en riktig rysare. Trots experternas tro på Clinton så vände Trump och vann delstat efter delstat. Hur kunde det ske?

klar

Artikellänk är kopierad

Sov du för att vakna till nyheten att Donald Trump är USA:s president? Fattar du ingenting? Metros reporter Hugo Ewald har följt hela valnatten och svarar här på de största frågetecknen.

►LÄS MER: Svenska politiker om valet: ”Känner en stor klump i magen”

Var inte de flesta experter överens om att Clinton skulle vinna?

I princip alla experter, institut och modeller var övertygade om att Hillary Clinton skulle vinna. Huffington Posts modell gav Clinton 99 procents chans att vinna. Fivethirtyeight gav Trump 36 procents att vinna, någonting som många ansåg var för bra odds. Inte ens Trumps kampanj trodde på riktigt att Trump skulle vinna.

I opinionsundersökningar såg det ungefär likadant ut. I princip alla opinionsundersökningar gav Clinton överkanten, både nationellt och i många swingstater. Donald Trump utlovade en "brexit-effekt" inför valet, det vill säga att alla opinionsundersökningar skulle ha fel. Det verkar som att han fick rätt.

Hur såg det ut under början av natten? Har det varit avgjort hela tiden?

I början av natten såg det ut som förväntat. Clinton vann de stater hon förväntades göra och det gjorde även Trump. Trump vann traditionellt republikanska stater och på de amerikanska tv-kanalerna diskuterades det om Trump ens hade en chans att vinna.

►LÄS MER: Det här vill Donald Trump göra som president

När kom vändningen?

Vid halv tre-tiden svensk tid stod det klart att Trump ledde i Florida med runt 60 procent av rösterna räknade. Florida var Trumps kanske viktigaste delstat, och i princip ingen av de vägar som Trump hade till sitt mål exkluderade Florida. Vid 04:40-tiden stod det dessutom klart att Trump vunnit Ohio, som också ansågs vara en livsviktig stat för honom.

Runt den tiden började till exempel New York Times modell för vem som skulle vinna presidentposten skifta, och Donald Trump ansågs efter det vara den som hade störst chans att vinna valet.

Vad beror den på enligt experterna?

Det är ännu oklart vad som faktiskt innebar Donald Trumps vändning. Men klart är att han genomgående underskattade av opinionsundersökningarna. Donald Trump nådde sällan eller aldrig så mycket som 45 procent i opinionsundersökningar, i praktiken kom att han att vinna mycket större. I delstater som Alabama och Wyoming fick Donald Trump över 60 procent av rösterna.

►LÄS MER: Kvinnor och latinos avgjorde valet – till Trumps fördel

Vilka är de största överraskningarna i resultatet?

De största överraskningarna i valet var utan tvekan Trumps starka resultat i traditionellt demokratiska stater som Michigan. Trump verkar dessutom gjort bättre ifrån sig bland afro-amerikaner och latinos än vad Mitt Romney gjorde 2012, någonting som få väntade sig med tanke på hur hårt Donald Trump gått mot till exempel mexikanska migranter.

Hur kunde opinionsundersökningarna visa så fel?

Opinionsundersökningar kan ta hänsyn till vad personer som väntas rösta tycker. Men det är svårt att ta hänsyn till hur många av de som svarar i opinionsundersökningar som faktiskt kommer gå och rösta. I det här fallet verkar Trump ha lockat till sig väljare som både inte medverkat i en tillräckligt stor grad i opinionsundersökningar och väljare som inte förväntats gå och rösta över huvudtaget.

Hur kunde Trump vinna?

Han fick helt enkelt fler röster än Hillary Clinton. Det var ett resultat som ingen väntade sig, men så är det.

►LÄS MER: 7 saker som Donald Trump har sagt – påstod att mexikaner är våldtäktsmän

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro