ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hur ligger du till i lön?

Åsa Larsson · 24 Jul 2015
Uppdaterad 27 Jul 2015
I SCB:s statistik ligger de med högst månadslön på 126 500 kronor – chefer inom bank, finans och försäkring.

I SCB:s statistik ligger de med högst månadslön på 126 500 kronor – chefer inom bank, finans och försäkring. Foto: Montage/Lorenzo Ciniglio/Bertil Ericson/Fredrik Sandberg


31 400 kronor – så mycket tjänar svenskar i genomsnitt om man räknar in alla yrkesgrupper. Det lönar sig att plugga och det lönar sig att bli chef.

klar

Artikellänk är kopierad

Kvinnor tjänar mindre än män och statligt anställda mer än de som jobbar för kommunerna, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Snittlönen för alla är 31 400 kronor.

På topplistan är det mest chefer och på listan över de som tjänar sämst finns jobb som taxichaufför, städare, soldater och bärplockare.

Om du väljer att läsa vidare efter gymnasiet så finns chansen att du får märkbart högre lön – och forskarutbildade tjänar nära det dubbla från de som gått treårigt gymnasium, enligt SCB.

Även om det lönar sig att plugga så gäller det inte alla.

De som pluggar länge börjar exempelvis inte jobba så tidigt och måste räkna med att betala tillbaka sina studielån över lång tid framöver. Den sammanlagda lönen över livet blir olika. 

Enligt Sveriges akademikers centralorganisation (Saco) har en genomsnittlig akademiker en slutlig livslön på 16,2 miljoner kronor, men det finns både vinnare och förlorare.

►Kolla lönestatistik på Allastudier.se

Exempelvis har ekonomer tjänat in sin utbildning vid 32 års ålder och har vid slutet av arbetslivet fått en sammanlagd lön på 20 miljoner kronor. Bäst går det i den här statistiken för läkare.

En bibliotekarie eller lärare däremot tjänar i allmänhet inte in sin utbildning, utan slutar på livslöner som ligger under snittet för en person som pluggade samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet.

Här kan du själv kolla!

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro