ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hur många färger ser du – är du en av de unika tetrakromaterna?

Alva Forsberg Fierro · 3 Mar 2015
Uppdaterad 4 Mar 2015
Endast en fjärdedel av befolkningen kan se mellan 33 och 39 av färgnyanserna på den regnsbågsfrägade paletten. 

Endast en fjärdedel av befolkningen kan se mellan 33 och 39 av färgnyanserna på den regnsbågsfrägade paletten.  Foto: Derval Research


En liten del av befolkningen kan se "osynliga" färger som ingen annan kan uppfatta. Genom att titta på en regnbåge kan du testa dig själv och räkna ut om du har supersyn eller inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Här är klänningen som hela nätet bråkat om. Vissa menar att den är blåsvart medan andra tycker att den är guld- och vitfärgad.
Här är klänningen som hela nätet bråkat om. Vissa menar att den är blåsvart medan andra tycker att den är guld- och vitfärgad.Foto: All Over Press

En bild på en klänning har blivit nätets största snackis. Anledningen: olika människor ser olika färger.

Efter det plötsliga intresset för vårt färgseende, har den amerikanska professorn Diana Derval, uppmärksammat en intressant upptäckt i nämligen att en liten grupp människor kan se färger som ingen annan kan se.en av hennes senaste studier,

Färgnyanserna som vi ser beror på antalet färgreceptorer i dina ögon. Normalt sett har vi tre färgreceptorer: en blå, röd och grön som gör det möjligt för oss att se en mängd olika färger. Men enligt Diana Derval, så finns det även en fjärde färgreceptor som gör det möjligt för oss att se en större mängd färger. 

Genom att titta på en palett i regnbågens färger kan du testa dig själv och räkna ut hur många färgnyanser du kan uppfatta. 

Ser du mindre än 20 färgnyanser är du en så kallad Dikromat, vilket innebär att du har två färgreceptorer precis som hundar och en fjärdedel av befolkningen. Du har lättare att se svart, beiget och blått. 

Ser du i stället mellan 20 och 32 färgnyanser har du tre färgreceptorer och är en Trikromat som hälften av befolkningen. Lila/blått, grönt och rött är sannolikt dina favoritfärger. Att göra testet vid datorn är dock inte helt pålitligt, påpekar Snopes, då datorskärmar inte förmår visa så mycket färger att ett test blir effektivast möjligt.

Tetrakromat är du om du lyckas uppfatta så mycket som mellan 33 och 39 färger. Då har du troligtvis fyra färgreceptorer i ögat och tillhör den utvalda skaran. Bara några procent av befolkningen har ett så pass utvecklat färgseende.

Men den fjärde färgreceptorn är omstridd, medan vissa menar att den existerar är andra mer skeptiska. 

I teorin skulle en extra färgreceptor i ögat kunna göra det möjligt för en människa att se hundratals olika varianter av en och samma färg, enligt BBC. Detta gäller självfallet inte färgblinda människor. Det verkar vara en gen som påverkar utvecklingen i näthinnorna, som avgör om vi blir färggenier eller inte.

Man vet sedan tidigare att till exempel guldfiskar och zebrafinkar har en fjärde färgreceptor. Men att människor kan besitta denna gen, det är är optikern Olof Nesterud högst skeptisk till.

– Jag har svårt att tro att vissa kan ha en fjärde receptor, jag har i alla fall inte läst eller hört om det. Under alla mina år som optiker har jag lärt mig att ingen kan tala om för någon annan vad den andre ser, det är högst subjektivt, säger han. 

Vilken färg har klänningen?

En tidigare version av den här artikeln gav felaktigt intrycket att en större andel av befolkningen var tetrakromater.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro