ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Hur mycket är en sjuksköterska värd?

Anna Tiselius · 25 Maj 2016
Uppdaterad 27 Maj 2016
Anna Tiselius, sjuksköterskestudent och studerandemedlem Vårdförbundet.

Anna Tiselius, sjuksköterskestudent och studerandemedlem Vårdförbundet. Foto: Privat/TT


Alla politiker och ansvariga inom hälso- och sjukvården måste vakna, omprioritera och inse att samhället inte klarar sig utan oss. Vi kräver en rimlig löneutveckling för oss och våra framtida kollegor, skriver sjuksköterskestudenten Anna Tiselius.

klar

Artikellänk är kopierad

Om mindre än två månader står jag med min legitimation i handen och kan titulera mig legitimerad sjuksköterska. En examen och en titel som jag är otroligt stolt över. Jag kommer att ha en yrkeslegitimation som garanterar all den kunskap och kvalitet som min och alla andra sjuksköterskors profession tillför sjukvården. Sjuksköterskor har ett samhällsuppdrag och i sjuksköterskeprofessionen ingår flera olika arbetsuppgifter:

1. Sjuksköterskor ansvarar för omvårdnaden av patienten.

2. Sjuksköterskor ansvarar för iordningställande och administrering av läkemedel. Läkemedel som kan vara potentiellt dödliga för patienten om de hanteras på fel sätt.

3. Sjuksköterskor finns där för personer i kris, för personer som drabbats av obotliga sjukdomar, för personer i livets slutskede och för dem som på olika sätt är utsatta i samhället.

4. Sjuksköterskor har ansvar för patienters liv varje dag.

►LÄS MER: Sjuksköterska: Jag är bara 30 år – men kommer snart gå in i väggen

Hur mycket är då en sjuksköterska värd? Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg anser att jag som grundutbildad legitimerad sjuksköterska utan erfarenhet är värd 24 000 kronor i månaden. 24 000 kronor i månaden låter inte som en dålig ingångslön givet att löneutvecklingen hade sett annorlunda ut. Tyvärr ser löneutvecklingen sorglig ut för sjuksköterskor.

Hur ska Sahlgrenska klara av att upprätthålla den otroligt breda och höga kompetens som finns när de inte är villiga att betala sina medarbetare en rimlig lön som gör att de väljer att stanna på sjukhuset? Det här är inte bara frågor för Sahlgrenska. Detta är frågor som berör hela den svenska offentliga sjukvården. 

Systematiska felprioriteringar leder till att sjuksköterskor i stor utsträckning väljer bort de svenska storsjukhusen som arbetsgivare. I stället söker sig sjuksköterskor utomlands, till privata arbetsgivare eller till arbetsplatser som erbjuder en bättre arbetsmiljö och högre lön. Det leder till att storsjukhusen har en konstant brist på sjuksköterskor. De sjuksköterskor som väljer att stanna kvar får arbeta under stor stress, med ständigt låg bemanning och med en betydligt sämre lön.

Vilka får lida för dessa snedvridna prioriteringar? Inte är det politikerna eller ledningen för regionen eller storsjukhusen. Det är sjuksköterskor som inte ges möjligheten att utföra sitt dagliga arbete enligt de lagar och regler som styr hälso- och sjukvården. Det är patienter som inte får den vård de har lagstadgad rätt till. 

Under våren har flertalet sjuksköterskor runt om i landet slagit larm om att patientsäkerheten hotas. Patientsäkerheten är inte hotad på grund av att sjuksköterskor brister i sin kompetens eller i sitt yrkesutövande. Patientsäkerheten hotas på grund av arbetsgivare som vägrar betala rimliga löner.

LÄS MER: Sjuksköterskan Linnea, 24, anmälde landstinget till ”Lyxfällan”

Det är hög tid för oss blivande sjuksköterskor att begära respekt från våra arbetsgivare. Vi kräver en lön som återspeglar den livsavgörande samhällsnytta vi utför varje dag.

Vi kräver en rimlig löneutveckling för oss och våra framtida kollegor. Arbetsgivare måste se och värdera den mångåriga erfarenhet och kompetens sjuksköterskor besitter och som krävs för en sjukvård av hög kvalitet.

Alla politiker och ansvariga inom hälso- och sjukvården måste vakna, omprioritera och inse att samhället inte klarar sig utan oss! Jag avslutar med att åter ställa frågan: Hur mycket är en sjuksköterska värd?

Anna Tiselius

Sjuksköterskestudent och studerandemedlem Vårdförbundet

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Tiselius
Anna Tiselius
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro