ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hur ofta ska jag använda tandtråd? Experten svarar

· 4 Nov 2015
Uppdaterad 17 Feb 2017
Hur ofta ska jag använda tandtråd är en vanlig fråga på Google. Experten  Katarina Kovács Warnebrant menar att man ska göra det en gång om dagen. 

Hur ofta ska jag använda tandtråd är en vanlig fråga på Google. Experten  Katarina Kovács Warnebrant menar att man ska göra det en gång om dagen.  Foto: TT/Fredrik Sandberg


Tandsten, blödande tandkött och inflammation i tandköttet. Ja, använder du inte tandtråden tillräckligt ofta kan problemen med tänderna bli många. Men hur ofta ska man använda tandtråd? Det är en vanlig fråga som svenskarna ställer till Google med jämna mellanrum. Tandhygienisten Katarina Kovács Warnebrant ger dig svaret.

klar

Artikellänk är kopierad

Eftersom det kan kännas både tidsödande och krångligt att använda tandtråd kan det verka lockande att strunta i det. Tandläkare påstår alltid att det är nödvändigt för en god munhälsa. Men hur ofta ska man använda tandtråd? Och varför är det så viktigt att använda tandtråd?

– Man kan förhindra tandlossning. Bakterierna i munnen, som bildas hela tiden, kan orsaka en inflammation som ger lättblödande tandkött och som i längden orsakar en nedbrytning av tandkött och benvävnad, säger Katarina Kovács Warnebrant, tandstrateg och tandhygienist på Folktandvården i Stockholm.

►LÄS MER: Tandläkarna svarar: Det här är sant och falskt om dina tänder

– Många tänker att ”jag har inga problem” och struntar i det. Men ofta uppstår problemen när man blivit lite äldre och då är skadan redan skedd, säger hon.

Du kan själv kontrollera hur ditt tandkött mår. Blöder du när du ”flossar” är det ett tecken på att du har bakterier mellan tänderna och behöver ”flossa”  oftare. En frisk mun blöder inte.

Hur ofta bör man använda tandtråd?

– En gång om dagen, och då gärna på kvällen innan du går och lägger dig. Men om du är frisk i munnen går det bra med några gånger per vecka, säger Katarina.

Ett vanligt fel många gör är att ta i lite för hårt – och då kan vi i stället skada tandköttet.

– Använd ett lätt tryck när du såga ner tråden mellan tänderna. När du kommit ner i mellanrummet ska du böja tråden mot den ena tandens kortsida och med ett lätt tryck nedåt komma 1-2 millimeter innanför tandköttet. Såga dig sedan upp längs kortsidan tills det tar stopp och sedan ner igen. Upprepa ett par gånger. Gör likadant mot den andra tandens kortsida och sedan vidare i munnen, på alla tänder som du vill behålla friska genom livet.

►LÄS MER: Läkare: Hela kroppen kan bli inflammerad av dålig tandborstning

LÄS MER
Tandhygienisten varnar: 6 saker som förstör dina tänder
klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro