ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hur tycker de annorlunda?

Jonathan Mann · 3 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
SÅ TYCKER DE I OLIKA FRÅGOR, KLICKA FÖR STOR TABELL 

SÅ TYCKER DE I OLIKA FRÅGOR, KLICKA FÖR STOR TABELL 


klar

Artikellänk är kopierad

Okej, en är svart, en är vit och en är kvinna – men vad skiljer dem åt politiskt? Här nedan går Metro och CNN igenom åsikterna i de viktigaste frågorna.

Någon av dessa tre kommer sannolikt bli USA:s nästa president. Det är de två demokratiska kandidaterna, Barack Obama och Hillary Clinton, och den överlägsna ledaren hos repub­likanerna, John McCain. I natt avgörs primär­valen i bland annat i Texas och Ohio.

CNN-analys: Snart börjar den riktiga valkampen

I kväll kan båda partier avsluta sina interna strider och inleda den verkliga president­kam­panjen ­ kampen mot varandra. Fyra stater går till val –Texas, Ohio, Rhode Island och Vermont.

Tillsammans har de hundratals delegater till partikonventen där de demokratiska och republikanska kandidaterna verkligen kommer att utses. Republikanen John McCain har en sådan ledning att han är närmast försäkrad om att få de sista rösterna han behöver i dag. Då kommer hans sista kvarvarande rival, Mike Huckabee, vara under enorm press att lägga ned sin kampanj och hjälpa partiet att gå vidare till det riktiga presidentvalet.

Demokraterna har ingen klar favorit. Barack Obama har ett litet försprång före Hillary Clinton. Partiet är delat. Clintons anhängare är arbetarklassväljare, partiets lägre utbildade och mindre förmögna bas som vill att politiker ska skydda deras jobb, deras familjer och deras fram­tid.

Obamas anhängare är bätte utbildade och mer välbärgade, folk som vill ha stora visioner och till och med lite poesi i sin politik. Men Obama lockar både storstads och förortsväljare, svarta och vita, fackföreningsfolk och universitetsstudenter. I kväll kan han få en ledning som redan är 11 raka stater lång. Opinionsundersökningarna antyder att det kan ske.

Utan stora överraskningssegrar i dag kommer Hillary Clinton att vara under en enorm press att ge upp. Om hon vinner och vägrar att ge upp kommer kampen inom partiet att fortsätta i veckor eller till och med månader.CNN-

klar

Artikellänk är kopierad

Jonathan Mann
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro