ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hur vet jag om jag är förkyld eller har pollenallergi? Här är allt du behöver veta om pollenallergi

Linnéa Borgert · 21 Mar 2017
Uppdaterad 25 Mar 2017
Rinnsnuva är ett vanligt symptom på pollenallergi.

Rinnsnuva är ett vanligt symptom på pollenallergi. Foto: BSIP SA / Alamy


Kliande röda ögon och en täppt näsa – pollensäsongen är tillbaka. Nedan finner du svaren på tio vanliga frågor om allergin som drabbar ungefär var femte svensk.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad är pollenallergi?

I Sverige är det vanligast att björk, gräs, al, hassel och gråbo framkallar pollenallergi. Den som är drabbad får besvär när pollenkorn fastnar i näsans och ögonens slemhinnor. Att ha en allergi innebär att kroppen är överkänslig mot ett allergen (ett ämne). När det oönskade ämnet kommer in försöker kroppen försvara sig genom att producera en speciell antikropp, som sätter sig på celler i kroppen. Nästa gång ämnet kommer in i kroppen fastnar det på antikropparna, vilket får cellerna att släppa ut retande ämnen, bland annat histamin. De här ämnena leder till allergiska reaktioner.

Varför får man pollenallergi?

Forskarna har inget säkert svar på vad som orsakar pollenallergi, men risken för att drabbas ökar om någon eller båda föräldrarna har det. Eftersom man inte vet varför vissa får allergi finns det heller inget sätt att förebygga det på.

Hur vanligt är det med pollenallergi?

Ungefär var femte vuxen och tonåring lider av pollenbesvär på våren och sommaren. Det absolut vanligaste är att man reagerar på björk- och gräspollen.

Vilka symptom får man?

Pollenallergi kan göra att det kliar i ögonen, näsan och halsen. Det är också vanligt att vara täppt i näsan och få rinnsnuva. Regelbundna nysningar, rinniga och röda ögon, trötthet, huvudvärk och irriterade luftvägar är också vanligt förekommande symptom.

Hur vet jag om jag har en långvarig förkylning eller pollenallergi?

Det är inte alltid helt lätt att själv avgöra om man är allergisk eller förkyld eftersom symptomen kan vara snarlika. Men det finns saker som skiljer pollenallergi och förkylning åt. När du är förkyld kan du få ont i halsen och feber, vilket inte är vanliga symptom på allergi. Dessutom blir snuvan oftast mer trögflytande efter ett tag om du är förkyld. En förkylning går vanligtvis över av sig själv, vilket inte allergin gör om det är pollen i luften.

Vad finns det för behandling för pollenallergi?

Det finns flera receptfria läkemedel på apoteket som hjälper mot pollenallergi, till exempel allergitabletter, ögondroppar eller nässpray med kortison. För många räcker den behandlingen. Om man känner att besvären inte lindras tillräckligt med hjälp av receptfria läkemedel kan man kontakta en läkare, göra en allergiutredning och få hjälp med att hitta rätt behandling.

Kan jag göra något mer?

Ja, försök undvika pollen så gott det går. Till exempel kan man tänka på att stänga dörren till sovrummet så att pollen som flyger runt i lägenheten inte kommer in där. Man kan också sätta in en luftrenare. Stäng vädringsluckor till bostaden och undvik att torka tvätt utomhus. Det kan också vara bra att duscha och tvätta håret på kvällen innan man lägger sig så att man inte tar med sig pollen till sängen. Byt kläder så fort du kommer hem. Om du vill vädra bör du göra det på natten eller tidigt på morgonen när pollenhalterna är låga. Tänk också på att ta dina mediciner i tid.

Är det farligt med pollenallergi? Borde jag söka vård?

Nej, det är inte farligt. Däremot kan det vara jobbigt. Många diagnostiserar sig själva med pollenallergi, men om man har svåra besvär och känner att receptfria mediciner inte hjälper kan det vara en god idé att ta hjälp av en läkare. Man bör också söka vård om det gäller små barn eller om man upplever astmabesvär.

Föds man med pollenallergi eller kommer det senare?

Man föds inte med pollenallergi. Det är någonting man utvecklar senare. Ofta börjar besvären i tonåren eller som ung vuxen, men det kan även komma senare i livet. Efter medelåldern brukar besvären bli lindrigare.

När känner man av pollen som mest?

Det beror på vilken typ av pollen du är allergisk mot. Björkpollensäsongen brukar börja någon gång i april, men många som är allergiska mot björkpollen är också allergiska mot al- och hasselpollen. Det kan finnas i luften redan i början av året. Gräspollen brukar finnas i luften från maj och håller i sig över sommaren.

Källor: Vårdguiden, Astma- & Allergilinjen, Astma- och Allergiförbundet.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro