ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hus i trä – billigt, snabbt, miljövänligt

Viktor Bendz · 30 Mar 2012
Uppdaterad 30 Mar 2012
Den här bensinmacken i Sollentuna är delvis byggd i trä, ett byggmaterial som blir allt vanligare i Sverige.

Den här bensinmacken i Sollentuna är delvis byggd i trä, ett byggmaterial som blir allt vanligare i Sverige. Foto: Klara Leo


Fotbollsarenor, simhallar, höghus och bensinmackar. Nu ska allt byggas i trä – för miljöns och ekonomins skull. På tolv år har antalet flervåningshus i trä gått från 1 till 15 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Modern träbyggnadsteknik har flyttat husbyggandet in i industrilokaler. I stället för att bygga hus av betong blir det allt vanligare att bygga dem snabbt, billigt och miljövänligt av trä.

– Det är lätt och starkt på samma gång. Därför kan man flytta in byggprocessen i industrin. Genom det kan man bygga fem- och sexvåningshus på tio–tolv veckor jämfört med minst det femdubbla om man bygger på traditionellt vis – i betong, säger Niclas Svensson, chef på Sveriges träbyggnadskansli.

Fram till 1800-talet byggdes nästan alla hus av trä. Efter flera omfattande stadsbränder bytte byggsektorn träet mot sten och det blev förbjudet att bygga fler- våningshus i trä – det ändrades 1994. Med modern teknik behandlas träet så det blir svårantändligt. Exempelvis är Stockholms slott byggt av trä – och det har hållit bra, menar Träbyggnadskansliet. 

Det finns en egenskap hos materialet som gör det extra attraktivt:

– Träet binder kol. När det produceras av skogen har det den unika egenskapen att producera syre samtidigt som det binder koldioxid, säger Niclas Svensson.

Kan det bli en repris på Sundsvallbranden 1888?

– Haha, det har jag väldigt svårt att tro.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Bendz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro