ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Husbyborna om polisen: "De kommer hit för att jävlas"

Frida Sundkvist · 31 Maj 2013
Uppdaterad 3 Jun 2013

Under fredagens debatt i riksdagen pratade flera partier om ökad polisiär närvaro i förorten. Men Husbyborna dömer ut förslaget. "Folk här gillar inte poliser, och poliser gillar inte oss. ".

klar

Artikellänk är kopierad

Ingen av de Husbybor Metro talade med ville ställa upp på bild eller med namn. De säger att alla som varit med i tidningen blivit kallade till förhör av polisen.
Ingen av de Husbybor Metro talade med ville ställa upp på bild eller med namn. De säger att alla som varit med i tidningen blivit kallade till förhör av polisen.Foto: Isabel Svensson
Ung Vänster kallar till debatt med titeln "Orten brinner".
Ung Vänster kallar till debatt med titeln "Orten brinner".Foto: Isabel Svensson

Metro har tidigare rapporterat om polisens insats i förorten för att hitta knarkande ungdomar. Civilpoliser åker helt enkelt hem och knackar på hos familjer för att förhöra barnen om narkotika. Insatsen, som koncentrerades till Stockholms norra och västra förorter, avslutades bara veckor innan bilarna stacks i brand och upploppet började i Husby. 

Flera gånger har invånarna i Husby, och andra förorter, berättat att polisen stoppar dem utan anledning

– Polisen stoppar mig två gånger i veckan, ofta när jag kör bil. De säger att de vill visitera mig och veta om jag har några skarpa föremål på mig, säger en man i 20-årsåldern som Metro pratar med i Husby.

– De kommer hit för att jävlas.

Den senaste veckan har det varit lugnt i Husby. Han säger att polisen varit väldigt trevliga. 

Varför tror du det är så?– Kanske har de fått smaka på sin egen medicin. 

Flera av riksdagspartierna ser fler poliser i förorter som en lösning på problemen. Men trots den senaste veckans lugn vill invånarna som Metro pratar med inte ha fler poliser i Husby. 

– Folk här gillar inte poliser, och poliser gillar inte oss. 

Samtidigt berättar flera personer att polisen går in i lägenheter för att hämta personer till förhör. Så sent som fredag förmiddag ska en ung pojke ha kommit ut på torget gråtandes för att polisen knuffat hans mamma och bröder när poliser gick in i en lägenhet för att gripa en person.

– Vi ställde upp för att det skulle bli lugnt, och vi kan bestämma om det börjar igen, säger en man som sitter på torget vid grönsakshandlaren. 

– Det ser inte ljust ut nu när de går in runt i lägenheter och och griper folk. 

Enligt polisen var mannen som greps anhållen i sin utevaro, misstänkt för våldsamt upplopp den 21 maj. 

– Det kan bli upprörda känslor när man lagför någon. Man kan reagera på en mängd sätt, och det förstår vi. Men vi får faktiskt göra så, säger Kjell Lindgren, på Stockholmspolisen. 

Ingen vill ställa upp på bild eller med sitt eget namn. De säger att alla som varit med i tidningen har kallats till förhör hos polisen. Samtidigt pågår polisens utredning av vilka som varit delaktiga i att stenar kastats och att bilar bränts. Flera timmars film finns att gå igenom.

– Alla var inte med på upploppen i början, men kanske är alla med nästa gång, säger mannen vid grönsakshandlaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro