ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Husen som värms upp av kramar

Ola Jacobsen · 11 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Lena Garnold

Nästa år ska 40 procent av alla hus som byggs av Göteborgs bostadsbolag värmas upp av kroppsvärme, vanliga lampor och hushållsmaskiner.I Sannegården i Göteborg bygger NCC Construction passivhus med hyresrätter för det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling. Byggarbetarna Benny Lindén och Tony Johansson håller som bäst på med ett av passivhusets viktigaste attribut: väggarna.– Den största skillnaden med att bygga ett passivhus är tätheten och isoleringen i väggarna. Det tar längre tid att bygga, men det är roligt också, säger Benny Lindén.– Det här huset kommer att bli hur bra som helst. Jag skulle kunna tänka mig att bo här, säger Tony Johansson.

Göteborgs kommuns fastighetskoncern Framtiden har länge intresserat sig för lågenergihus. Dotterbolaget Egnahemsbolaget byggde redan för sju år sedan Sveriges första hus av passivkaraktär i Lindås utanför Göteborg.

Passivhusen i Lindås förbrukar mindre än en tredjedel av vad ett nybyggt hus i dag tillåts förbruka och har, förutom en tät konstruktion och bra isolering, en effektiv värmeväxlare som tar till vara värmen från den använda inomhusluften.

Vid Ramberget i Göteborg håller Egnahemsbolaget på att bygga nästa generations lågenergihus. Sedan Lindåshusen byggdes har bland annat solfångarna blivit mer effektiva, så husen kommer att använda mindre el för att värma vatten.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro