ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Huset ser ut som ett hakkors från luften

Metroteknik.se · 18 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Wesley Acres i Decatur har en form som upprör. Med tjänster som Google Earth blir fler och fler byggnader med konstiga former uppmärksammade. 

Wesley Acres i Decatur har en form som upprör. Med tjänster som Google Earth blir fler och fler byggnader med konstiga former uppmärksammade.  Foto: Scanpix / AP


klar

Artikellänk är kopierad

Lättillgängliga satellitbilder har blivit ett problem för det fattiga ålderdomshemmet i den amerikanska södern. Byggnadens hakkorsliknande form måste nu ändras efter klagomål från judiska aktivister.

De allra flesta applåderar intåget av satellitbilder i vardagen. Tjänster som Google Maps och kartorna på Hitta.se är baserade på satellitfoton. Men bättre foton tagna ovanifrån innebär också att nya problem, som inte syns från marken, uppmärksammas. En judisk aktivist i Alabama har klagat på konstruktionen av ett ålderdomshem i staden Decatur. Från luften ser huset nämligen ut som ett hakkors. Det statligt ägda ålderdomshemmet Wesley Acres kommer nu byggas om.– Det svårar är att det inte finns så många alternativ när det gäller att bygga om en sådan här gammal byggnad. Det får inte gå ut över de som bor här, säger Mike Giles, en av de ansvariga för Wesley Acres till AP.Wesley Acres är ett statligt finansierat äldreboende för personer över 62 år, som inte själva klarar av att finansiera sitt boende. Huset stod klart 1980 men renoverades 2001 för en miljon dollar och fick då två flyglar, som dock inte skyler husets form. Det är den amerikansk-israeliske forskaren Avrahaum Segol som ligger bakom att husets form nu uppmärksammas. Segol har tidigare sett till att ett svastikaformat hus på en flottbas i Kalifornien byggt om.Segol hävdar vidare att husets form är ett resultat av att tyska forskare flydde till staden Huntsville i Alabama efter andra världskriget. Men att husets form skulle ha något med nazism att göra förnekar Mike Giles.– Det var verkligen inte meningen. Huset skulle från början varit mycket större men besparingar gjorde att huset fick den här formen.När huset nu ska byggas om får kostnaden inte bli allt för hög eftersom ålderdomshemmet inte har några större resurser. – Men husets utseende från luften ska ändras så man inte ser vad som fanns där från början, säger Mike Giles.

klar

Artikellänk är kopierad

Metroteknik.se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro