ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Husqvarna drar ned med 600

TT · 7 Nov 2012
Uppdaterad 7 Nov 2012

Husqvarna ska spara och minska personalen med totalt 600. Av dem finns närmare hälften i Sverige och då främst i Huskvarna, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

klar

Artikellänk är kopierad

Husqvarna, som bland annat tillverkar gräsklippare, ska genomföra åtgärderna under första halvåret 2013 efter förhandlingar med facken. Besparingarna beräknas nå full årseffekt på 220 miljoner kronor under 2014. Besparingen för 2013 beräknas till 160 miljoner kronor. Kostnaderna beräknas till 250 miljoner.

Husqvarnaökade sin vinst för tredje kvartalet med nära 80 miljoner kronor jämfört med motsvarande period förra året. Även första och andra kvartalet gick bolaget med vinst. Men trots det ska nu alltså bolaget spara.

- Nedskärningarna gör vi för att möta framtiden. Vi ser att kostnadsstrukturen är för hög, säger Hans Linnarson, vd och koncernchef på Husqvarna, till TT.

Besparingarna behövs för att Husqvarna ska nå sitt mål på 10 procents EBIT-marginal (marginal på rörelseresultatet), enligt Hans Linnarson.

I dag arbetar cirka 1 500 anställda i Huskvarna, där den största nedskärningen kommer att göras. Men att Sverige drabbas hårdast av sparplanen beror inte på att marknadsläget är sämre här, enligt Hans Linnarson.

– Det är för att en av våra största verksamheter finns i Sverige. Vi vill säkerställa att Huskvarna-enheten kommer att vara viktig även i framtiden.

Huskvarna är den svenska ort som sparpaketet slår hårdast mot den här gången. I övrigt villHusqvarna inte berätta vilka orter som drabbas.

– Vi vill inte gå in på de detaljerna, säger Gunilla Gustavs, ansvarig för mediekontakter på företaget.

Inom Husqvarnakoncernen jobbar cirka 15 700 personer globalt, varav ungefär 2 000 i Sverige. Runt 1 500 av dem arbetar i Huskvarna.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro