ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Huvudvärksmedicin kan ge kronisk huvudvärk

Stockholm TT · 1 Dec 2006
Uppdaterad 8 Dec 2016

klar

Artikellänk är kopierad

-De här patienterna har det enormt jobbigt. Huvudvärken påverkar humör, sömn, stämningsläge, säger Mattias Linde, neurolog och verksam vid Sahlgrenska akademin samt föredragshållare under den pågående Läkarstämman i Göteborg.Tvärt emot vad läkarna tidigare har trott – och många sitter fast i de gamla hjulspåren än i dag – visar nya studier att de moderna så kallade triptanerna, mediciner som används vid migrän, är förknippade med en relativt stor risk för kronisk daglig huvudvärk. Huvudvärken orsakas helt enkelt av medicineringen, bland annat på grund av cellförändringar i hjärnan och på grund av att hjärnans egna smärtstillande signaler försvagas.

Det krävs färre doser under kortare tid att åka dit på triptaner jämfört med äldre och billiga alternativ, enligt Mattias Linde.-Många läkare känner inte till det här dilemmat. Ofta får patienten i stället rådet att behandla sig så tidigt som möjligt, vid minsta känning av migrän och då riskerar man till slut att hamna i en ond cirkel, säger Mattias Linde.Det enda raka för patienter som har hamnat i fällan är att sluta med sina mediciner, vilket ofta är lättare sagt än gjort.-Att försöka sluta abrupt på egen hand är meningslöst. Det måste ske under kontrollerade former, säger Mattias Linde.Genom att begränsa användningen av huvudvärksmedicin till högst åtta- tio dagar i månaden kan patienten tillfriskna. Avslappningsträning och ordentlig stresshantering brukar också krävas för ett gott resultat.

Sahlgrenska akademin har under hösten dragit igång ett utbildningsprogram för legitimerade sjukgymnaster med inriktning mot svår huvudvärk.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro