ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hux och hans kolleger sniffar upp allt mer tågknark

Marcus Carlsson · 8 Aug 2013
Uppdaterad 8 Aug 2013
Hux och hans kolleger sniffar upp allt mer tågknark

Hux och hans kolleger sniffar upp allt mer tågknark


Tullens narkotikasökhundar blir allt effektivare. Under de senaste åren har antalet narkotika-beslag med hjälp av knarkhund ökat kraftigt och allra mest har det ökat på tågen.

klar

Artikellänk är kopierad

– Hundarna har blivit bättre och bättre samtidigt som smugglingen på tåg har ökat. Det har vi så klart uppmärksammat och satsat lite mer på tågen i samband med detta, säger Håkan Hansson, biträdande chef på gränsskyddsavdelningen i Malmö. 

Tullverket gjorde under förra året en mätning som visade att när sökinsatserna med hund utökades med 20 procent så steg narkotikabeslagen med 130 procent.

Bara under de senaste tre åren har antalet beslag på tåg med hjälp av knarkhund ökat med 70 procent. En anledning till den kraftiga ökningen tros vara att Tullverket nu använder sig av hundinstruktörer som dagligen hjälper hundförarna med deras träning. En av dem är Agneta Blomkvist.

– De som smugglar försöker hela tiden försvåra för hundarna och då får vi lägga upp träningen hårdare och förfina deras sökande, säger hon.

Agneta Blomkvist och den åtta år gamla labradoren Hux har jobbat tillsammans i sex år och så gott som varje arbetspass gör de ett beslag.

– På tågen är det ju hunden som gör det mesta jobbet. Från det att tåget lämnat Kastrup tills dess att det når Malmö ska man hunnit söka igenom hela tåget. Om man ska göra det själv och prata med alla hinner man knappt en vagn, säger Agneta Blomkvist.

Smugglare stoppad av hund

Väskan i gången på Öresundståget blev snabbt föremål för intresse för den tjänstgörande narkotikahunden. 

Nu åtalas en 24-årig kvinna vid Malmö tingsrätt för grov narkotikasmuggling. Enligt åtalet har hon smugglat in nästan 12 kilo cannabis. Smugglingen av narkotikan inträffade i början av maj. När tullinspektören frågade vem väskan tillhörde svarade den 24-åriga kvinnan att det var hennes. Först när hon ombads öppna väskan inne i tullens visitationslokal sa hon att det inte var hennes väska utan en vän som skulle komma med nästa tåg. Bland bevisningen finns bland annat övervakningsbilder från Hovedbanegården i Köpenhamn där kvinnan ses med väskan.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Carlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro