ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hvd trappar upp formatkriget

Rikard Berglin · 13 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Om hvd slår igenom så kommer maskintillverkaren för cd-skivor, M2 Engineering AB, att kunna se fram emot en ny högsäsong inom sitt gebit. Här är det företagets Andreas Andersson som visar ett led i tillverkningen.
Om hvd slår igenom så kommer maskintillverkaren för cd-skivor, M2 Engineering AB, att kunna se fram emot en ny högsäsong inom sitt gebit. Här är det företagets Andreas Andersson som visar ett led i tillverkningen.Foto: Henry Lundholm

FORMATKRIG. Inom en snar framtid kan vi komma att lagra våra filmer och musik holografiskt. Striden om vilket format som ska ersätta dvd-skivan i Svenssons bokhylla rasar just nu. Slaget har stått mellan hd-dvd (High-Definition dvd) och Blu-ray. Men nu ger sig en tredje utmanare som kan göra båda formaten förlegade in i leken.Det japanska företaget Optware väntas snart lansera sin Holographic Versatile Disc (hvd). Fördelarna med hvd är att större mängder information kan lagras och att den kan överföras snabbare. Teoretiskt kan en holografisk skiva lagra 3 900 gigabyte. Detta jämfört med Blu-ray och hd-dvd-skivor som har en maximal kapacitet på 200 respektive 45 gigabyte.Situationen i dag påminner om åren kring 1980 då Betamax och vhs tävlade om att bli det dominerande videoformatet. För vanliga konsumenter är det svårt att veta vad man bör välja. Kampen står precis som då mellan två konkurrerande format. Nu riskerar båda två att bli omsprungna på mållinjen, av ett hologram. – Det är helt idiotiskt att branschen inte kunnat enas kring ett format, säger Peder Lanefelt, Sverigeansvarig för företaget Discshop.Som namnet antyder använder sig Blu-ray-tekniken av en blå laserstråle för att läsa skivorna. Hd-dvd fungerar enligt samma princip. Holografiska skivor använder sig däremot av två laserstrålar, en blå och en röd. På det sättet kan skivorna läsas tredimensionellt, på djupet, och lagra enorma mängder information. Tekniken har funnits i över 40 år men det är först de senaste åren som tekniska landvinningar gjort den ekonomiskt lönsam.Den tekniska utvecklingen går allt snabbare. Om vhs-banden varade i 20 år och dvd-skivorna i tio år så kanske vi får acceptera att Blu-ray och hd-dvd klarar sig i fem år. Det är dock ingen idé att vänta på hologramskivor, menar Lanefelt. – Mitt tips till konsumenterna är att vänta tills det kommer en spelare som kan hantera både Blu-ray och hd-dvd.

klar

Artikellänk är kopierad

Rikard Berglin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro