ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hyllad debutant sätter utanförskapet i fokus

Metro Stockholm · 6 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hyllad debutant sätter utanförskapet i fokus metro Hur mycket av det som händer är hämtat från din egen dagbok?

­ Hahaha! Alla brukar fråga det så småningom, men ingen brukar börja med den frågan. Tjugo procent kanske är sant, även om det inte hänt just mig. Ett äckligt exempel är när en pojke säger att alla flickor smakar som fisk eller ost. Det är inget jag själv hört, men min väns lillebror sa så till henne och hon berättade det för mig.

Ska Lee betraktas som en mix av dig själv och andra tjejer?

­ Hon kanske är delar av tio tjejer och jag är en av dem. Men jag känner mig lite beskyddande. Om folk talar för elakt om henne stör det mig. Men vi är inte samma person och jag skulle inte säga att jag är från samma sociala klass som Lee. Jag var ingen "stipendiestudent". IAmerika är klass något som människor lägger märke till men inte talar om.

Du kommer från en välbärgad familj.

­ Nej, alltså ... alla i USA säger att de tillhör medelklassen, så jag säger att jag tillhör medelklassen. Det fanns studenter på min skola som kom från väldigt förmögna familjer, sådana som har massor av hus, åker skidor i Schweiz på vårlovet och reser till Kina på sommaren. I min familj satt man och gjorde kakor iköket på sommaren. Så jag har inte levt ett glamoröst liv.

Vem skriver du för?

­ Mig själv mest av allt. För om inte jag skulle vilja läsa boken vill ingen annan göra det heller. Som författare tenderar du också att skriva för andra författare, för rent tekniskt är det de som bäst förstår vad du gör. Men om man talar om kön är nog de flesta kvinnor, och många är nog unga.

New York Times utsåg boken till en av de bästa 2005. Hur känns det att den blivit en sådan succé?

­ Overkligt. Men jag tror att jag blivit mer imponerad om det hänt någon jag känner än om det hänt mig.

Har du läst något av svenska författare?

­ Nej, jag tror inte det ... men jag har sett "Breaking the waves" (regisserad av dansken Lars von Trier men med Stellan Skarsgård i rolllistan, red:s anm).

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Stockholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro